Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podignuta optužnica protiv Miroslava Radića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) izvijestilo je kako je, na temelju rezultata kaznenih postupaka vođenih na dvama županijskim sudovima, pred osječkim Županijskim sudom podignulo jedinstvenu optužnicu protiv Miroslava Radića zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.

U priopćenju za javnost navodi se da se jedinstvena optužnica temelji na rezultatima kaznenih postupaka vođenih protiv Radića na osječkom i vukovarskom Županijskom sudu, na ranije prikupljenim dokazima i naknadno zaprimljenim dokumentima od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu te na iskazima novih svjedoka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radićev odvjetnik: Hrvatska optužnica je izraz nemoći Slika nije dostupna Rehak: Optužnica protiv Radića kasni 10 godina

Jedinstvenom optužnicom okrivljeniku se stavlja na teret da je u jesen 1991. na području Vukovara, kao časnik JNA djelujući kao dio zločinačkog sustava, čiju je osnovu činila JNA, a radi okupacije Vukovara, protjerivanja nesrpskog stanovništva i stvaranja tzv. "velike Srbije", osobno izdavao i prenosio zapovijedi podčinjenim osobama da čine ratne zločine, poticao ih na takve radnje te ih i sam činio. Tako je 18. studenoga 1991., u nazočnosti većeg broja žena, djece i staraca, svojim pištoljem ubio zarobljenog hrvatskog branitelja Đuru Begovića (1962.).

Posljedica postupanja, za koja se tereti i okrivljenika, stotine su mrtvih i ranjenih civila, protjerane tisuće osoba te uništen cijeli Vukovar.

Budući da okrivljenik Miroslav Radić nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, protiv njega je određen pritvor i raspisana međunarodna tjeralica, izvijestilo je ŽDO.

Haaški sud 27. rujna u presudi vukovarskoj trojci oslobodio je
kapetana bivše JNA Miroslava Radića optužbe za zločine počinjene na Ovčari. Već sljedećeg dana Radić se vratio u Beograd.

Državno odvjetništvo RH početkom listopada je objavilo da je u Haagu nepravomoćno oslobođenom Radiću određen pritvor po novom istražnom zahtjevu vukovarskoga tužiteljstva i izdan nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice.

Nakon što je Haaško tužiteljstvo odustalo od žalbe na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću, ministrica pravosuđa Ana Lovrin koncem listopada na Hrvatskom je radiju izjavila da još postoji mogućnost da se Radiću sudi u Hrvatskoj ili u Srbiji, a budući da mu se za Ovčaru više ne može suditi, Županijski sud u Vukovaru pokrenuo je novi kazneni postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene