Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podignuta optužnica protiv Ferenčaka i Turkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Srećka Ferenčaka (1955.) i Petra Turkovića (1957.) zbog zloporabe položaja i ovlasti i zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u tzv. "slučaju nanbudo instituta" te nezakonite preprodaje gradskog zemljišta na kojoj su obojica zaradila višemilijunske iznose.

O podizanju optužnice danas je izvijestilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, navodeći u priopćenju samo inicijale okrivljenika.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

Optužnicom se okrivljenike - HNS-ovca Srećka Ferenčaka kao
predsjednika Hrvatskoga nanbudo instituta i Petra Turkovića kao izvršnog direktora tereti da su, zajedno i po dogovoru, zloporabili položaj i ovlasti s ciljem da trgovačkom društvu u Ferenčakovu vlasništvu i Turkoviću osobno pribave materijalnu dobit veću od 9,5 milijuna kuna koja im ne pripada.

Ferenčak, predsjednik Hrvatskoga nanbudo instituta, zajedno je s direktorom toj instituta Turkovićem, od grada Zagreba 1996. po povoljnijoj cijeni otkupio zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide da bi ga nekoliko godina poslije, po višestruko većoj cijeni, prodali "Konzumu" i tako ostvarili višemilijunsku zaradu.

Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da je Hrvatski nanbudo institut stekao pravo vlasništva na neizgrađenom građevinskom zemljištu isključivo radi gradnje centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. 

Zbog toga je bila moguća dodjela neposrednom pogodbom i primjena povlaštenih uvjeta plaćanja samo stvarnih troškova pripreme zemljišta (553.000 kuna) i troškova rente (279.000 kuna), uz istodobnu obvezu da, u slučaju odluke o promijeni načina o skrbi te o početku naplaćivanja usluge ili odluke o otuđivanju zgrade centra, gradu Zagrebu mora platiti razliku između obračunate pripreme građevinskog zemljišta po stvarnim troškovima te kamatu na taj iznos.

Nakon stjecanja prava vlasništva i nakon što su Ferenčak, u ime društva, i Turković osobno Institutu dali pozajmicu (svaki po 520.500 kuna) za namirenje navedenih obveza prema gradu i drugih troškova, Ferenčak je za 11. listopada 2001. sazvao Skupštinu Hrvatskoga nanbudo instituta na kojoj je Petar Turković upoznao članove Skupštine da su on i društvo u vlasništvu Ferenčaka podmirili troškove nabave zemljišta te troškove ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Ujedno ih je upoznao kako Institut ne može realizirati kredite u
poslovnim bankama za izgradnju centra neistinito prikazujući da će on osobno kao fizička osoba i društvo u vlasništvu Ferenčaka kao pravna osoba realizirati kredite u bankama i osobno jamčiti njihov povrat.

Okrivljenik Turković pritom je prešutio da predmetnim zemljištem može raspolagati samo Institut sa svrhom za koju mu je ono dodijeljeno te da Institut u tom trenutku raspolaže dostatnim novcem za namirenje tražbina koje su okrivljenici imali prema Institutu.

Zbog svega navedenog, Skupština je donijela odluku da se s
okrivljenicima sklope sporazumi o prijenosu vlasništva na predmetnoj nekretnini, što je i učinjeno istog dana, a sve na ime ispunjenja obveza Instituta prema njima (pozajmica).

Nakon toga, 17. svibnja 2002. okrivljenici su kao prodavatelji s kupcem - Konzumom d.d. Zagreb sklopili ugovore o prodaji nekretnina na temelju kojih je društvu u Ferenčakovu vlasništvu isplaćeno 5.308.000 kuna, a Turkoviću osobno 5.311.000 kuna, čime im je pribavljena materijalna dobit od 4.788.000 kuna i od 4.790.000 kuna koja ima ne pripada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene