457482
457482
457482
457482
457482

Podignuta optužnica protiv četiri osobe, među njima i svjedok protiv Sanadera u slučaju Hypo

  • , 17.11.2016., 18:42
  • Autor:
  • komentara

Među optuženima je i bivši direktor Hypo Croatien Leasinga.

 
 
 
 
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1966., 1959., 1958.) i jednog austrijskog državljanina (1968.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, i to protiv prvookrivljenika zbog dva navedena kaznena djela, protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog tri navedena kaznena djela te protiv četvrtookrivljenika zbog jednog navedenog kaznenog djela. (16. 11. 2016.)

Među njima je i Drago Vidaković, bivši direktor Hypo Croatien Leasinga koji je svjedočio protiv Ive Sanadera u slučaju Hypo.

Četvoricu okrivljenika se tereti da su tijekom 1999. godine pa do 2008. godine u Zagrebu (u različitim razdobljima) u svojstvu odgovornih osoba društva s ograničenom odgovornošću, ovlašteni samostalno potpisivati i odobravati ugovore koji proistječu iz redovnog poslovanja te potpisivati sva bezgotovinska plaćanja, počinili navedena kaznena djela.

Prvookrivljenik je bio službenik zadužen za logistiku a zatim voditelj logistike i izvršni direktor za logistiku tog društva, drugookrivljenik je bio direktor društva a potom predsjednik uprave tog trgovačkog društva, trećeokrivljenik je bio prokurist i kasnije član uprave dok je četvrtookrivljenik bio direktor te potom član uprave tog društva.

Tereti ih da su zajedno i po prethodnom dogovoru; u nakani da prvookrivljeniku kao osnivaču i vlasniku jednog obrta omoguće stjecanje znatne koristi plaćanjem fiktivnih informatičko-tehničkih usluga (iako su znali da je obrt prestao s radom te je brisan iz Obrtnog registra 31. srpnja 1999.), a znajući da između društva s ograničenom odgovornošću i obrta nije sklopljen nikakav ugovor o pružanju informatičko-tehničkih usluga, svojim potpisima odobravali plaćanje računa koje je prethodno prvookrivljenik u ime obrta u više navrata sačinjavao i društvu ispostavljao račune za plaćanje tih usluga. Prvookrivljenika se tereti da je svojim potpisom u 146 navrata ovjerio račune ispostavljene od svog obrta u iznosu od 10.965.493,73 kuna, a drugookrivljenika da je svojim potpisom u 74 navrata odobrio račune tog obrta u iznosu od 4.290.145,62 kuna, i trećeokrivljenika da je u 31 navrat odobrio račune obrta u iznosu od 3.063.785,56 kuna, dok se četvrtookrivljenika tereti da je u osam navrata odobrio ulazne račune od obrta u iznosu od 262.507,69 kuna. Okrivljenici su na opisani način prvookrivljeniku pribavili korist u ukupnom iznosu od 11.094.717,87 kuna oštetivši navedeno trgovačko društvo.

Prvu trojicu okrivljenika se tereti da su, u ranije navedenim svojstvima, od 10. prosinca 2007. do 15. studenog 2008. u Zagrebu; u nakani da vlasnici drugog obrta omoguće stjecanje znatne koristi plaćanjem fiktivnih informatičko-tehničkih usluga i nepostojećeg najma poslovnog prostora na teret društva s ograničenom odgovornošću; a znajući da između tog društva i ovog obrta nije sklopljen nikakav ugovor o pružanju informatičko-tehničkih usluga, kao i da ovaj obrt nije pružao usluge najma poslovnog prostora, svojim potpisima odobravali plaćanje računa ispostavljenih od tog obrta. Prvookrivljenik je u 27 navrata potpisao račune u vrijednosti od 6.899.326,30 kuna, a drugookrivljenik u šest navrata u visini od 2.925.311,43 kuna dok ih je trećeokrivljenik potpisao u osam navrata i to u visini od 2.621.779,39 kuna. Okrivljenici su na opisani način vlasnici tog obrta pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 6.899.326,30 kuna oštetivši navedeno društvo.

Drugookrivljenika i trećeokrivljenika se tereti da su, u ranije navedenim svojstvima, od 8. ožujka 2007. do 14. srpnja 2007. u Zagrebu; zajednički i po prethodnom dogovoru te u nakani da jednom trgovačkom društvu omoguće stjecanje znatne koristi plaćanjem fiktivnih usluga, znajući da ovo društvo niti jednom nije pružilo uslugu zakupa poslovnog prostora (korištenja dvorane) društvu s ograničenom odgovornošću; svojim potpisima odobravali plaćanje računa za korištenje dvorane ispostavljenih od tog trgovačkog društva.

Drugookrivljenik je u 10 navrata odobrio plaćanje računa u iznosu od 125.880,00 kuna, a drugookrivljenik za istu fiktivnu svrhu odobrio 192.600,00 kuna ulaznih računa trgovačkog društva. Okrivljenici su na opisani način pribavili tom trgovačkom društvu nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 318.480,00 kuna na teret društva s ograničenom odgovornošću.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se