Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utaja poreza

Podignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika Uprave Ine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Tomislava Dragičevića.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave INA-e Tomislava Dragičevića (1952.), radi kaznenog djela 'prijevare u službi kojom je pribavljena protupravna imovinska korist, podnošenjem lažnih obračuna ili lažnim prikazivanjem činjenica', priopćeno je danas iz Udruge "Zviždač".

Optužnicu protiv okrivljenog Tomislava Dragičevića, prema članku 344. Kaznenog zakona, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je 31. prosinca 2012., a obavijest o tome zamjenica općinske državne odvjetnice, Petra Parlov, poslala je danas na adresu Udruge "Zviždač", koja je protiv Dragičevića podnijela kaznenu prijavu.

>> Iz Hrvatske prošlog desetljeća izvučeno više od 15 milijardi dolara!

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

Udruga "Zviždač" kaznenu prijavu u Državno odvjetništvo RH (DORH) je podnijela 6. prosinca 2010., a u njoj navodi kako je Tomislav Dragičević još u listopadu 2004. godine prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, u Općini Pušća, gdje mu se nalazi vikendica, a da stvarno prebivalište ima u Zagrebu gdje živi u obiteljskoj kući u Rockfellerovoj ulici.

Predsjednica Udruge "Zviždač", Vesna Blenović, u priopćenju navodi kako "sud ne bi trebao imati većih problema u dokazivanju pravog prebivališta Tomislava Dragičevića".

"Okrivljeni Tomislav Dragičević je više od 6 godina varao porezne vlasti i izbjegavao na sva primanja plaćati zagrebački prirez od 18 posto. Svoju poreznu oazu našao je u obližnjoj općini Pušća, gdje je prirez za 8 posto manji od zagrebačkog i iznosi ukupno 10 posto. S obzirom da je u INA-i imao mjesečnu plaću 147.000,00 kuna, na taj način državu je u šest godina prevario za oko 296.000,00 kuna", tvrdi Balenović.

Dodaje kako "ovom iznosu treba dodati još 200.000,00 kuna za koliko je krivim obračunom prevario proračun Republike Hrvatske", kada je odlaskom s pozicije predsjednika Uprave INA-e dobio "dosad najveću zabilježenu otpremninu u Hrvatskoj, u iznosu od 6.784.555,00 kuna".

Iz Udruge "Zviždač" također navodio kako "to nije konačni iznos" te da bi tim iznosima "trebalo dodati još krivo obračunate prireze na još neutvrđeni iznos svih primanja", koja je Dragičević "dosada ostvarivao kroz brojna članstva u Nadzornim odborima i drugim tjelima trgovačkih i drugih društava". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene