Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Splitu

Podignuta optužnica protiv oca ministra Bauka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otac ministra Bauka navodno je od liječnika tražio uvjerenja za svoje radnike, ali i za sebe - bez obavljanja potrebnih pregleda.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedenih dokaznih radnji podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog počinjenja pet kaznenih djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske i jednog kaznenog djela, hrvatske državljanke (1950.), hrvatskog državljanina (1950.), hrvatske državljanke (1962.) i hrvatskog državljanina (1952.) zbog kaznenog djela poticanja na izdavanje i uporabu neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe i hrvatskog državljanina (1959.) zbog kaznenog djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe, priopćilo je na svojim stranicama Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

Ponovno prijepori oko broja potpisa za referendum: Koliko ih je potrebno?

Kako doznaje Dalmacija News, među optuženima je i Miro Bauk (64), otac ministra uprave Arsena Bauka, direktor bračke tvrtke Kavadur. On je od optuženog liječnika zatražio uvjerenja za njegovih osam radnika, ali i za sebe 'jer je i njemu trebalo Uvjerenje kako bi mogao raditi na poslovima sa posebnim uvjetima rada'.

Priopćenje Općinskog držvanog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedenih dokaznih radnji podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog počinjenja pet kaznenih djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe iz čl. 316. st. 1. KZ-a/97 i jednog kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 1. KZ-a, a sve u svezi čl. 60. KZ-a/97, hrvatske državljanke (1950.), hrvatskog državljanina (1950.), hrvatske državljanke (1962.) i hrvatskog državljanina (1952.) zbog kaznenog djela poticanja na izdavanje i uporabu neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe iz čl. 316. st. 1. u svezi čl. 37. st. 1. KZ-a i hrvatskog državljanina (1959.) zbog kaznenog djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe iz čl. 316. st. 2. KZ-a. 

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da tijekom rujna i listopada 2011. godine te siječnja i veljače 2012. godine, kao liječnik medicine rada u Supetru, nije obavio liječničke preglede radnika za poslove s posebnim uvjetima rada. Tereti ga se da je, nakon što su im prethodna uvjerenja istekla; na traženje okrivljenika (1950., 1962., 1950., 1962., 1952.) kao direktora trgovačkih društava iz Nerežišća i Splita te vlasnika jednog obrta iz Splita; izdao im uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti njihovih radnika, iako je bio svjestan da je postupio protivno Zakonu o liječništvu, po kojem je kao liječnik ovlašten izdati liječničku svjedodžbu samo nakon liječničkog pregleda i uvida u postojeću medicinsku dokumentaciju. Ostali okrivljenici su; nakon što su dobili takva uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti njihovih zaposlenika; uložili ih u poslovnu dokumentaciju, a sve u cilju ispunjenja propisanih zakonskih uvjeta.

Prvookrivljenom se stavlja na teret i da je tijekom 2011. i 2012. godine, kao liječnik specijalist medicine rada u Supetru, u namjeri da naplati liječničke usluge koje nije obavio, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dostavio račune za usluge pregleda zaposlenika u ukupnom iznosu od 8.960,00 kuna, nakon čega su mu djelatnici zavoda, ne sumnjajući u istinitost dostavljenih računa, isplatili zatraženi iznos.

Petookrivljeniku (1959.) se stavlja na teret da je početkom siječnja 2012. godine zatražio od prvookrivljenog da mu kao zapovjedniku jednog plovila zaposlenom u trgovačkom društvu iz Splita izda svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda i broda unutarnje plovidbe, iako je bio svjestan da nije obavio potreban liječnički pregled za poslove sa posebnim uvjetima rada. Tu je svjedodžbu, iako svjestan da je neistinita, predao u nadležnu službu lučke kapetanije radi obnove pomorske knjižice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene