Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje novca iz Dinama

Podignuta nova optužnica protiv Zdravka Mamića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića. Osumnjičeni su i njegov brat Zoran, sin Mario te još četiri osobe.

USKOK je podigao drugu optužnicu protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića zbog izvlačenja novca iz Dinama, a kao i u prvom slučaju optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku.

Pročitajte i ovo Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao" Zdravko Mamić - 1 nastavak suđenja za izvlačenje novca Bivši financijski direktor Dinama na suđenju Mamićima: "Nisam znao za inozemni račun kluba"

Na svojoj internetskoj stranici Uskok je izvijestio da je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva te je "umjesto Županijskog suda u Zagrebu za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku".

Osim Zdravka Mamića Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Maria te brata Zorana, Dinamova čelnika Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkia Vuksana.

Izvlačenje novca od transfera igrača i u ovom je slučaju navodno otkrio sektor za porezne prijevare Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok. Mamić se tereti da je ostale organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Dogovarao fiktivne ugovore?

Uskok u optužnici navodi da je Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne su tvrtke potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo "na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje" 18.8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, što je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna.

"Uz navedeno, GNK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.350 milijuna eura, odnosno gotovo 56 milijuna kuna, ističe Uskok.

Odvjetnik Mate Matić izjavio je da je sramotno da mediji za optužnicu saznaju prije odvjetnika. No dodao je da se ne sumnja u pozitivan ishod za optužene ako je optužnica napravljena kao i prva temeljem koje se već sudi na Županijskom sudu u Osijeku.

U tom slučaju Mamić je optužen s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom. Uskok ih tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Suđenje se po odluci Vrhovnog suda vodi u Osijeku zbog Mamićeva poznanstva s nekoliko zagrebačkih sudaca, među kojima je i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene