Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi i izazovi

Pod kojim uvjetima hrvatski učenici putuju? "Mislim da su Slovenci to dobro riješili"

Aktualno Galerija Maturalna putovanja - 1 Maturalna putovanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maturalna putovanja - 2 Maturalna putovanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maturalna putovanja - 3 Maturalna putovanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Maturalna putovanja - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon nesretnog slučaja i smrti hrvatskog maturanta u Pragu - socijalni pedagozi skrenuli su pozornost na rizična ponašanja mladih. I dok se u školama može čuti da je vrijeme za promjenu ovakvih vrsta maturalaca, reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak provjerila je pod kojim uvjetima hrvatski učenici putuju.

Osim rada u učionici - profesori za učenike brinu i na maturalnim putovanjima. Profesor povijesti 2. gimnazije Zagreb Ivan Santica kaže - to su izrazito stresni dani.

"Netko izgubi dokumente... Takve nekakve beninge stvari do činjenica može doći do ozbiljnih pretjerivanja u korištenju alkohola, da se djeca izgube u gradu i u tome da imate odgovornost za njih 25, 30", naveo je profesor Santica.

Maturalci se vode kao izvanučionička nastava. Na papiru, ponude putovanja pršte kulturnim i edukativnim sadržajima. Je li to zaista tako?

"Mislim da bi trebalo o modernim oklonostima svijeta redefinirati, da bude malo skraćena, da bude isključivo terenska nastava s pedagoškim ishodima, ne zabava u što su se pretvorila", smatra Santica.

Da pravila za maturalce treba mijenjati, smatraju i srednjoškolski ravnatelji. Pogotovo ona izvan Hrvatske. "Mislim da su Slovenci to dobro riješili, oni jednostavno takva putovanja ne organiziraju. Postoje samo stručne ekskurzije koje su najviše dva dana", rekla je ravnateljica i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

U Ministarstvu kažu - maturalci nisu obveza već mogućnost škole. "Pravilniku je jasno rekao da se ne mogu organizirati putovanja koji su samo iziričito zabava, oni moraju biti izvanučionička nastava", rekao je Momir Karin iz MZO-a.

U osnovnoj školi na 14 učenika pazi jedan učitelj, u srednjoj nema zadanog broja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak. Neki bi u pratnju rado poslali i liječnika, policiju, zaštitara... Karin smatra da ne bi bilo loše slati i roditelje s njima.

Pročitajte i ovo Škola u Poreču koju je pohađao poginuli maturant - 2 tragedija u češkoj Učenik je pao s velike visine: Ministarstvo obrazovanja pokrenulo postupak krizne intervencije

Odrasle psiholozi podsjećaju da su rizici na svakom koraku, i da zato mlade moraju - čuti. "I razumijeti adolescenciju kao jedno razdoblje u kojem taj mladi čovjek s druge strane ne može na isti način razumijeti i predvidjeti sve rizike opasnosti koji se pred nijim nalaze", pojasnila je školska psihologinja iz Škole za cestovni promet Snježana Kovač.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna helikopterom prevezen u bolnicu Umalo tragedija na maturalcu: "Sin mi se skoro utopio u bazenu, a učitelji su pili kavu i odmarali." Ravnateljica: "Bili smo s učenicima kod bazena"

U moru društvenih mreža zato olako tonu u rizična ponašanja, često zbog privlačenja pažnje. "Taj nestvaran svijet nam je toliko postao blizak da više ne znamo gdje je granica između realiteta i onoga što je nemoguće. Mislim da je to odrasli rizik, i mislim da smo odgovorni svi - mi odrasli", mišljenja je predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga Alma Rogis Brandić.

Jer od izazova novog doba ne treba bježati, nego ih upoznati i suočiti se s njima. 

Više o maturalcima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene