Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'Maestral 2'

'Pume' odbacile optužbe za strijeljanje srpskih zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske 'Pume' odbacili su na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu optužbu da su strijeljali šestoricu srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji 'Maestral 2'.

Nakon čitanja optužnice koja ih tereti da su po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea ubili šestoricu zarobljenih vojnika Republike Srpske svi optuženi su izjavili da se ne osjećaju krivima za zločin koji se dogodio 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najveća razmjena Rusija i Ukrajina razmijenile stotine ratnih zarobljenika: Jedna država odigrala ključnu ulogu Ilustracija Ratni zločin Kijev optužio ruske snage za ubojstvo ukrajinskih vojnika koji se predaju

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca potom je usvojilo sve dokazne prijedloge tužiteljstva pa će se tako saslušati 40-ak svjedoka i sudsko-medicinskog vještaka te pročitati ratni dnevnik 'Puma' na dan strijeljanja, izvještaj o ekshumaciji žrtava koji je sastavljen u Banjoj Luci te brojna druga vojna dokumentacija.

Prvooptuženi je bivši dozapovjednik 'Puma' brigadir Emil Crnčec koji je do umirovljenja, na vlastiti zahtjev, bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Uz njega optuženi su Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjel, Nenad Jurinac, koji je bio u stožeru brigade, te Goran Gaća i Robert Berak.

>> Pume ostaju u pritvoru, istraga oko streljanja zarobljenika

Obrane su predložile saslušanje nekolicine svjedoka koje tužiteljstvo nije predložilo, a ispitani su u prethodnom postupku, među ostalim i vozača prvooptuženog Emila Črnčeca, a branitelj prvooptuženog, bivšeg dozapovjednika 'Puma' brigadira Emila Črnčeca, odvjetnik Željko Olujić najavio je da će naknadno predložiti još svjedoka.

Uvjeren da će u postupku dokazati da njegov branjenik nije počinio ratni zločin, Olujić je nakon rasprave izjavio kako suđenje ima 'političku konotaciju', ali da se nada da će sud 'biti imun na to' i da će suditi samo na temelju činjenica i dokaza. Suđenje se nastavlja 28. ožujka. Za travanj i svibanj zakazano je 15-ak rasprava, a predviđeno je da se na svakoj saslušaju četiri svjedoka.

Po naredbi Korade

Optužene se tereti da su zločin počinili po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Korade. Uz Črnčeca, koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, optuženi su Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, koji je bio u stožeru brigade, te Goran Gaća i Robert Bevak.

Optuženi su uhićeni u lipnju 2009., a u listopadu iste godine, na dan kada je podignuta optužnica pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor iz kojega su na suđenje dovedeni u lisicama. Sudskim vijećem predsjeda sudac Marijan Garac.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene