Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje suđenje Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš i šestero bivših pripadnika tzv. uskočke bojne sjest će u ponedjeljak, na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda kako bi im se sudilo za zlostavljanja i ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. u slučajevima poznatima kao "selotejp" i "garaža".

Za ratne zločine protiv civila uz Glavaša su optuženi Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Postupak protiv njih vodit će sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića, a sudit će im se u velikoj dvorani u kojoj se trenutačno sudi Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, dvojici generala također optuženih za ratni zločin.

Glavaš će na sud biti dovedeni iz zatvorske bolnice, a ostali iz
zatvora u Remetincu. Svi su u pritvoru od listopada prošle godine.

Glavna rasprava trebala bi početi čitanjem optužnice te očitovanjem optuženika o krivnji. Za to su predviđena tri raspravna dana 15., 17. i 18. listopada.

Od početka kaznenog postupka 51-godišnji Glavaš na sve je načine pokušao dokazati da je nevin i da je protiv njega pokrenut politički proces, pa je tako, među ostalim, u više navrata štrajkao glađu. 

Posljednji potez kojim je izazvao pažnju javnosti i pravosudnog sustava njegova je videoporuka koju je kao pritvorenik uputio članovima svoje stranke HDSSB.

Videozapis u kojem Glavaš poručuje da u Hrvatskoj neće biti neovisnog pravosuđa dok su na vlasti Ivo Sanader i Vladimir Šeks te da je siguran da će mu nova vlada, nakon izbora omogućiti pošteno suđenje, prikazan je jučer u Osijeku u sjedištu HDSSB-a, čiji je Glavaš nositelj liste u 4. i 5. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima.

Glavaš u tom zapisu tvrdi da je snimljen prije nego što je iz osječke bolnice prošloga tjedna prebačen u Zagreb.

Budući da je snimka napravljena bez odobrenja nadležnih tijela, Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu koja bi trebala otkriti kako je Glavaš kao pritvorenik uspio snimiti poruku i dostaviti je svojoj stranci.

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić nije želio komentirati taj slučaj.

"Mi odvjetnici Glavaša branimo od kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret u konkretnom slučaju, a ne bavimo se politikom", kazao je.

Govoreći o sudskom postupku, Madunić je najavio da će obrana od suda tražiti rekonstrukciju događaja i, među ostalim, predložiti svjedoke koji su saslušani u istrazi, a od kojih je tužiteljstvo odustalo.

"Tražit ćemo da se saslušaju i ti svjedoci jer je očigledno da ih
tužiteljstvo ne želi zvati, budući da njihovi iskazi ne idu u prilog
optužnici", kazao je, dodavši da će dokazni prijedlozi ovisiti i o
tijeku suđenja. Inače, u istragama za slučajeve "garaža" i "selotejp" saslušano je oko 250 svjedoka.

Glavaša i ostale optužene tereti se za ratne zločine protiv civila, odnosno zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je 1991. na čelu bio Glavaš, te za ubojstvo deset civila na obali Drave.

U slučaju "garaža" krunski svjedok odvjetništva trebao bi biti
Krunoslav Fehir, koji je na početku istrage i sam bio osumnjičen. 

On je, kao bivši pripadnik I. osječke bojne kojom je 1991. zapovijedao Glavaš, priznao da je pucao u zarobljenika i svjedočio o Glavaševoj umiješanosti u zločine protiv civila.

Glavaša se u tom predmetu tereti da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag. Vučković i Petković bili su prisiljeni piti kiselinu iz akumulatora, a nakon toga je na njih pucano. 

Tada 16-godišnji Fehir pucao je u Vučkovića, a prema nalazima obdukcije, umro je od kiseline, a ne od metaka.

U slučaju "selotejp" Glavaš je optužen da je pripadnicima tzv.
uskočke bojne zapovjedio zlostavljanje i ubijanje desetero osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene