450688
450688
450688
450688
450688

Počinje suđenje kapetanu Draganu

  • , 19.09.2016., 13:51
  • Autor:
  • komentara

Vasiljkovića se između ostalog tereti da je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

 
 
 
 
Kapetan Dragan, arhiva (Foto: Pixell)
Kapetan Dragan, arhiva (Foto: Pixell)

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, u utorak će na splitskom Županijskom sudu početi suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković će na optuženičku klupu sjesti dva i pol desetljeća nakon zločina koja je prema optužnici počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Terete ga uz to da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara.

Rasprava će uz osiguranje na visokoj razini početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka, nakon čega će predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučiti o redoslijedu izvođenja dokaza.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, no riječ je samo o osobama koje predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Bude li obrana predložila, svjedoke iz Srbije saslušat će najvjerojatnije putem video linka ako oni ne budu htjeli doći na sud u Split.

Raspravu će uz brojne medije pratiti predstavnici veleposlanstava Srbije i Australije čije državljanstvo ima okrivljenik.

Izručen tek u srpnju 2015. godine

Australija ga je izručila Hrvatskoj u srpnju 2015. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen još 2005.

Uhićen je 2006. godine, ali je australska vlada tek ju studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj. Izručenje Hrvatskoj je uspio prolongirati 2013. pošto mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.

Vasiljković niječe sve optužbe. Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode.

Predstavka se, pojašnjava zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković, u prvom redu odnosi na Australiju, koja je Vasiljkovića iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru. Čanković podsjeća i da su sve države dužne postupati po odlukama UN-ova Vijeća.

Čanković ponavlja kako će Vasiljković na sudu ponovno ustvrditi da se ne osjeća krivim, uvjeren da tužiteljstvo nema dokaze za optužbe koje mu stavlja na teret.

Pritom ne želi otkriti koje će dokaze predložiti na suđenju ističući da će to učiniti u tijeku postupka nakon što svoje argumente iznese tužiteljstvo.

Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se