Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELO SUĐENJE

Đuro Gavrilović se pred sudom izjasnio o optužnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je suđenje Đuri Gavriloviću na Županijskom sudu u Zagrebu zbog optužbi za ratno profiterstvo. Optužen je da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio više tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Đuro Gavrilović je na početku suđenja za ratno profiterstvo odbacio optužbe da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece Slika nije dostupna PRIPREMNO ROČIŠTE OPTUŽEN ZA RATNO PROFITERSTVO Određen početak suđenja Đuri Gavriloviću

Nakon čitanja optužnice, Gavrilović je pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda rekao da nije kriv za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga USKOK tereti po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije s obzirom da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Petra Parlov rekla je u uvodnom govoru da će dokazati kako je Gavrilović korištenjem nedopuštenog utjecaja na ministra, novcem za obranu kupio tvrtke Gavrilović u stečaju, koristeći ratne okolnosti i otežano funkcioniranje državnih tijela čime je stekao značajnu nepripadnu korist.

Obrana je pak ustvrdila kako će dokazati da Gavrilović ni na koji način nije ušao u kriminalnu zonu i da se za kazneno djelo za koje ga terete ne može suditi po Zakonu o nezastarijevanju. Odvjetnik Rajko Čogurić tvrdi da u optužnici nedostaje opis poticateljske radnje i da nije koristio otežani rad funkcioniranja državnih tijela tijekom rata jer su ona, dodao je, funkcionirala iznadprosječno učinkovito, zbog čega je Hrvatska dobila rat, u čemu je, istaknuo je, Gavrilović dao bitan doprinos. Gavrilović nije dobio nepripadnu korist nego je spasio gospodarski subjekt od propasti, zaključio je njegov branitelj.

Optužnica protiv Gavrilovića potvrđena je u listopadu 2016. unatoč tvrdnjama njegove obrane da je u tom slučaju nastupila zastara.

U optužnici stoji da je Gavrilović, koji je austrijski državljanin, za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist, što je navodno učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Obitelj Gavrilović: Optužnica je zastrašujuća

Obitelj Gavrilović optužnicu za ratno profiterstvo je ocijenila zastrašujućom, ističući da je sadržajno i vremenski konstruirana u svrhu pritiska na vođenje međunarodnog arbitražnog postupka u kojemu Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Na suđenju će biti ispitano 15 svjedoka tužiteljstva, među kojima su Ivica Papeš i Slavko Degoricija i četiri svjedoka obrane. Prema optužnici, Gavrilović je utjecao na pokojnog Jozu Martinovića da naloži Papešu da mu (Gavriloviću) sa svojega računa isplati novac, koji je bio namijenjen obrani Hrvatske.

Gavrilović je najavio da će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka koji je počeo čitanjem dokumentacije.

Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predsjeda sutkinja Renata Miličević.

U optužnici stoji da je Gavrilović za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane, s ciljem da sebi pribavi značajnu nepripadnu materijalnu korist. To je navodno učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Obitelj Gavrilović optužnicu za ratno profiterstvo ranije je ocijenila zastrašujućom, ističući da je sadržajno i vremenski konstruirana u svrhu pritiska na vođenje međunarodnog arbitražnog postupka u kojemu Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Gavrilovićev odvjetnik Rajko Čogurić rekao je na pripremnom ročištu, 5. siječnja da su "konačno dobili priliku" da i suštinski počnu osporavati optužnicu.

"Predložili smo dokaze u tom pravcu, protivili smo se nekim dokazima koje je državno odvjetništvo podnijelo, ali zadovoljni smo jer smo počeli postupak da se možemo i suštinski baviti ovim problemom. Do sada smo se bavili pitanjima zastare, a sada smo u prilici i činjenično polemizirati s ovom optužbom", kazao je odvjetnik.

Gavrilović nije želio govoriti o slučaju, poručivši tek: "Pomozi Hrvatskoj na svoju sramotu". Nije želio komentirati ni tvrdnje skupine radnika da je i prije potpisivanja ugovora uzeo pokretnine i nekretnine Gavrilovića, još u kolovozu 1991. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene