Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pripreme za novu školsku godinu

Za prvo školsko zvono sve spremno, ali zabrinjava broj učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 4. rujna, kada počinje nova školska godina, roditelji trebaju pripremiti sve potrebne bilježnice, knjige i školski pribor, a škole osigurati uređene učionice.

Dok je za prvo školsko zvono uglavnom već sve spremno, zabrinjava nastavak negativnog trenda - učenika će i ove godine biti manje.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe"

U kući su dva školarca, majka Ivana Bošnjak Kajić trebala je mnogo toga nabaviti. ''Drugi i šesti razred, kupljeno je, kupljeno je sve, neke stvari imamo od prošle godine - torbe, pernice, to je izdržalo prošlu školsku godinu tako da ćemo i ove godine to koristiti'', rekla je Ivana.

Grad Osijek osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, sve ostalo roditelji su dužni sami financirati.

''Ono što smo morali uzeti, to su radne bilježnice i bilježnice za pisanje, negdje oko 1000 kuna za oboje'', dodaje Ivana.

Korak dalje otišao je Dubrovnik, gdje se od ove školske godine pomaže i roditeljima srednjoškolaca.

''Roditelji kada kupe svojoj djeci udžbenike trebaju predočiti račun gradu Dubrovniku i onda će grad na njihov račun uplatiti iznos od 1000 kuna'', kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Novosti i u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu koja se pridružila projektu 150 hrvatskih e-škola. Učenike dočekuju pametne ploče.

''Mi smo sada opremljeni, dobili smo 30 tableta za učenike, 2 učionice, sada očekujemo edukaciju još učitelja'', rekao je ravnatelj Ilija Pavić. Oličeni su zidovi, postavljena led rasvjeta, uređeni parketi. Loša je vijest da će učenika biti manje.

''Bit će i tehnološkog viška. Vjerujem da će se ti tehnološki viškovi, da će se zbrinuti u susjednoj školi, ali o tome će naravno odlučivati ured državne uprave'', dodaje ravnatelj.

Prvi put, ova škola imat će samo 15 prvašića. Sa 834 učenika 2001. godine, njihov je broj pao na 490.

Prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja samo u četiri slavonske županije - Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Vukovrsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj, bit će oko 600 prvašića manje nego prošle godine, što je 29 razrednih odjela manje, tako da će neizbježno biti i tehnološkog viška među nastavnicima.

Ovaj negativni trend u Hrvatskoj traje već desetak godina, primjerice, 2006. na 2007. godinu u prve razrede osnovne škole bilo je upisano 44 i pol tisuće učenika, dok ih je danas četiri i pol tisuće manje, a najgore je upravo ovdje na istoku zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene