Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Razgovor s ministricom

VIDEO Danas počinje oprost dugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FINA i Centri za socijalnu skrb kreću s izdavanjem potvrda građanima koji ispunjavaju kriterije za otpis duga.

Postupak je kratak, a već za mjesec dana možemo očekivati prve građane kojima su dug oprostile banke, tele-operateri, državne tvrtke i gradovi. Ova mjera mogla bi biti spas za 60 tisuća socijalno najugroženijih građana.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

Reporterka Nove TV Jelena Rastočić razgovarala je s ministricom Milanokom Opačić.

Svjetski mediji raspisali se o oprostu duga najsiromašnijim Hrvatima

Otpis duga mogu zatražiti građani koji ispunjavaju kriterij A. Koji su to građani? Tko u to spada?

Korisnici naše zajamčene minimalne naknade ili osobnih invalidnina. Korisnici uglavnom socijalnih naknada.

Nije jedini uvjet pripadanje kriteriju A?

Uvjeti su da su blokirani dulje od 365 dana i da su dugovi koji su nastali do 30. rujna 2014. Ne bi bilo pošteno prema drugim građanima koji plaćaju račune da smo dopustili da se možda u ovih 4-5 mjeseci još netko odluči evo neću plaćati račune pa će mi se to otpisati.

Oprašta se do ukupno 35 tisuća kuna osnovnog duga, ne računajući kamate. Teleoperateri i banke opraštaju do 10 tisuća, porezna uprava do 25, kao i državne tvrtke i gradovi.Već danas na internetskim stranicama FINE mogu se pronaći podaci o otpisu kao i obrazac zahtjeva za otpis duga. Njega možete preuzeti i popuniti svojim osnovnim podacima, brojem članova kućanstva, podacima o imovnom stanju, i upotpuniti potvrdama koje od sutra možete podignuti u FINI I CENTRU za socijalnu skrb. .

Nakon toga s time idu prema svim vjerovnicima koji su ih blokirali.

Bitno je da pošalju onoliko primjeraka koliko imaju vjerovnika?

Tako je, da se obrate svakom vjerovniku kod kojeg su dužni.

A oni moraju u petnaest dana riješiti zahtjev za otpisom duga. Sličnu proceduru od drugog travnja proći će građani koji odgovaraju kriteriju B, odnosno oni koji prosječno primaju 2.500 kn ako su samci, ili 1.250 kn po članu obitelji.

Ne smiju imati drugu nekretninu koju su mogli staviti u funkciju od koje su se mogli naplatiti odnosno staviti u funkciju i vratiti svoje dugove. Ne smiju imati stambenu štednju, dionice, sve ono do čega su doista mogli u prethodnom periodu već vratiti dug.

Predviđen je ili otpis ili odgoda ovrhe. Što to znači, kako se provodi?

Za B kategoriju teleoperateri su pristali samo na to da idu na moratorij od godinu dana. Ukoliko u tih godinu dana građani nađu određena financijska sredstva i plate svoje dugove, kamate će im se otpisati.

Traži se rješenje i za građane čiji su dug teleoperateri prodali agencijama.

Mogu samo reći da ćemo mi ovog tjedna razgovarati s pet agencija koje su otkupljivale do sada dug i vidjeti s njima da li su i one spremne potpisati jedan ovakav sporazum i to duga što imaju isto tako otpisati.

Mjera se zove novi početak, koliko ona zapravo omogućava novi početak za ovih 60 tisuća ljudi?

Mislim da će sada im biti puno lakše i da ne moraju nužno upadati u nove probleme. S druge strane iza ovog projekta se nadovezuje jedan novi projekt iz ministarstva pravosuđa, a to je zakon o osobnom stečaju potrošača koji u sebi ima i financijsko opismenjavanje građana.

A taj zakon trebao bi pomoći onom ostatku od 260 tisuća blokiranih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene