Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Aktualac

Jovanović: Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ-a, Sanader, Vidošević...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li osim isprike zatražili i školske udžbenike u Srbiji?, pitao je ministra obrazovanja Željka Jovanovića, Ante Babić iz HDZ-a.

Jovanović međutim nije odgovorio na pitanje, nego se osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je kritizirao ovaj Jovanovićev postupak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

'Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ-a, Sanader, Vidošević', dodao je ministar.

Jovanović mu je odgovorio da je srbijanskom predsjedniku nakon te izjave poslao 17 hrvatskih udžbenika povijesti, kako bi argumentima dokazao da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić govorio neistinu i zatražio ispriku. Iste udžbenike je poslao i srbijanskom ministru obrazovanja, koji je, kaže, javno kazao kako u hrvatskim udžbenicima povijesti nema ništa spornog.

'HOO se ponaša kao dijete koje se žali da ga učitelj ne voli jer je dobilo 1!'

Jovanović se osvrnuo na kritike koje na njegov račun pljušte iz Hrvatskog olimpijskog odbora. Kaže kako se tamošnji čelnici ponašaju kao djeca koja su došla kući i rekla da ih učitelj ne voli jer im je dao jedinicu.

Ministar dodaje kako to nije osobni napad na HOO, nego samo posao koje on kao ministra moram raditi - nadzirati troše li se sredstva iz državnog proračuna u skladu sa zakonom.

Glavak: Premijeru, izgubljeni ste u prijevodu!

Sunčana Glavak iz HDZ-a uputila je pitanje premijeru. 'U vrijeme kada pokušavate rasprodati državnu imovinu, povećavate poreznu presiju, zašto 25.000 predmeta u Agenciji za upravljanje državnom imovinom stoji neriješeno?', pita Glavak.

'Vi uvijek dolazite s podacima o kojima nitko nije čuo, pa vam moram vjerovati na riječ. Vjerovat ću da niti jedan predmet nije riješen. Danas ćemo ih riješiti sve. Vi optužujete ljude da apsolutno ništa ne rade', odgovorio je Milanović.

'Vi se svaki puta čudite nekim podatku. Vi ste izgubljeni u prijevodu. Molim vas da se počnete baviti svojim poslom, što očito ne radite', poručuje Glavak te dodaje da ga u politici vas čeka ista sudbina kao u diplomaciji.

Čuljak Milanoviću: Ako po ovoj cijeni prodate CO, TUŽIT ćemo vas!

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji.

Čuljak je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitao premijera Zorana Milanovića 'zašto prodaje Croatia osiguranje po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne i je li svjestan po kojoj cijeni 'Uniqa' kupuje 'Basler osiguranje Hrvatska''.

'Ovog drugog nisam svjestan jer nisam burzovni analitičar, a ovog prvog sam itekako svjestan. Naime, postoji samo jedna cijena - ona koju je netko spreman platiti', odgovorio je Milanović.

Naglasio je da Vlada vjeruje da Croatia osiguranje ima vrijednost, što, kaže, pokazuje i interes ozbiljnih ponuditelja. Objasnio je da CO, iako je u pretežitom vlasništvu države, posluje u uvjetima konkurencije te da mu treba jak partner. Čuljak mu je na to uzvratio da će se 'Basler osiguranje', sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura.

'U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijuna eura', rekao je Čuljak. Izračunao je da bi cijena CO po kriterijima po kojima se procjenjuje 'Basler' vrijedila 566 milijuna eura.

'Za pretpostaviti je, stoga, da ćete ovakvom prodajom, ako i dalje na njoj inzistirate, državnom proračunu napraviti štetu od oko 3,4 milijarde kuna. Od vas, kao predsjednika hrvatske Vlade, očekuje se da spriječite ovu prodaju po toj cijeni i na način kako je proveden postupak i procjena tvrtke Croatia osiguranje. U suprotnom, možete očekivati kaznenu prijavu protiv svih onih koji će sudjelovati u procesu prodaje Croatia osiguranja na ovakav način i s ovakvom procjenom, koja nije tržišna', poručio je Čuljak premijeru.

'Nije korektno da HDZ govori o uzimanju iz džepa'

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Josipa Borića koliko vladajući još planiraju uzeti građanima iz džepa do kraja svoga mandata, Milanović je uzvratio da 'nije korektno da baš HDZ-ovci govore o uzimanju iz džepa'. Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, Milanović je rekao da su tome bile podvrgnute sve članice EU.

'Mi iz te procedure realno možemo izaći za dvije do tri godine, no te tri godine ne moraju biti godine užasa i teškog odricanja, ali moraju biti nastavak politike suočavanja s činjenicama. Ići ćemo za time da građani, kada su u pitanju javne usluge i javne službe, imaju istu ili čak uz isti novac i višu kvalitetu usluge', obećao je Milanović, te dodao kako će uspjeh tog posla ovisiti i o oporbi.

Dionice Ine

Dionice Ine nećemo otkupiti, poručuje premijer Zoran Milanović u Saboru.

'Sigurno nećemo poslušati vaš savjet od prije nekoliko dana da otkupimo dionice Ine jer nešto odgovornije i neozbiljnije nisam čuo. Otkupili bi dionice Ine i što onda? Nakon svega što se dogodilo s Inom i svih grešaka i onog drugog', rekao je premijer Zoran Milanović nakon pitanja zastupnika HDZ-a Ivana Domagoja Miloševića predviđa li ekonomsko čudo ili će mirno čekati bankrot.

Nema dogovora s bankama

Ministar financija Slavko Linić rekao je da kako neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrale dogovor.

Zastupnik SDP-a Ivo Jelušić uputio je pitanje ministru financija Slavku Liniću. 'Hoće li novim zakoni biti izdani i hoće li građani proći gore ili lošije s novim zakonom', pitao je Jelušić.

'Neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrale dogovor. Zakon će biti onakav kakav je u Saboru raspravljen u petak. Očito ćemo imati sudske postupke, jer je interes banaka očito drugačiji nego onaj banaka', kaže Linić.

Ministar je također podsjetio da su banke na dan kada se u Saboru raspravljalo o Zakonu o potrošačkom kreditiranju ponudile rješenje koje je dogovoreno s Ministarstvom financija, da bi ga dan nakon izmijenile na za Vladu neprihvatljiv način.

Milanović: Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete

Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete, a što će pisati na njima i kako se regulira institut prebivališta drugo je pitanje te nije usmjereno ni protiv koga, rekao je Milanović na saborskom aktualnom prijepodnevu upitan o Zakonu o prebivalištu.

Na pitanje HDZ-ovog Ilije Filipovića o tome kako Hrvati izvan Hrvatske prijetećima drže mnoge odredbe Zakona o prebivalištu zbog policijskih provjera i nadzora građana 'dolaze li i kada u svoje stanove i kuće u Hrvatskoj', Milanović je odgovorio protupitanjem: 'Što da odgovorim ljudima u Vukovaru koji traže da policija provjerava status prebivališta lokalnih građana srpske nacionalnosti, da ide od kuće do kuće i provjerava tko gdje živi. Da kažem da ili ne? Kako da se postavim u tom slučaju?', rekao je Milanović.

To su, ocijenio je, dvije posve identične stvari. 'Ako netko vara državu i daje krive podatke odgovarat će kad tad, bez obzira bio on Hrvat, Srbin ili nešto drugo', naglasio je premijer Milanović.

Članarina u EU

Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić upitao je hoće li članarina u EU biti veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući iz fondova EU, a premijer Milanović odgovorio mu je kako je moguće da u ovoj godini dođe do 'određenog disbalansa između članarine i realiziranih sredstava'. No, poručio je i kako u idućoj godini do toga neće doći.

Upitan zašto se kasni s donošenjem strateških dokumenata o kojima ovisi povlačenje sredstava iz fondova EU, premijer Milanović je kazao kako država nikome ne stoji na putu.

'Mislim da smo dobro organizirani, a što se tiče lokalne razine tu će ovisiti o vama. Što se tiče onoga što država ugovara, kao što su željeznice, ja tvrdim da će rezultata biti, a kada je riječ o Pelješkom mostu vidjet ćemo krajem ovog mjeseca kada definitivno dobivamo studiju i vidjet ćemo hoće li to biti financirano na način na koji želimo', rekao je premijer zastupniku Buriću.

Poručio mu je i kako je država partner, a mjerilo uspješnosti ovisiti će i o Vladi i o gradonačelnicima koji vode svoje sredine. 'Nećemo biti mentori ali pomoći ćemo koliko možemo', kazao je Milanović.

Grčić: Osnivamo Fond za fiskalno poravnanje

Potpredsjednik vlade Branko Grčić potvrdio je danas kako će se prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju provesti nova kategorizacija hrvatskih jedinica lokalne samouprave prema dostignutom stupnju razvijenosti, najavivši osnivanje Fonda za fiskalno poravnanje koji bi trebao pomoći u prijelaznom razdoblju.

Na pitanje HNS-ove zastupnice Nade Turine Đurić o panici koja je zavlada zbog ukidanja potpora i statusa brdsko-planinskih područja, Grčić je odgovorio kako se potpore ne ukidaju već se korigiraju.

'Mijenja se kategorizacija, a sva područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja se kategoriziraju prema indeksu razvijenosti', pojasnio je Grčić. Dodao je i kako se u to planiralo krenuti početkom 2015., no kriza ih, kazao je, tjera da se krene s prijelaznim razdobljem već u 2014. godini. Najavio je i formiranje Fonda za fiskalno poravnanje kako bi se nekim jedinicama pomoglo u prijelaznom razdoblju.

'Ako postoje neke jedinice koje preko indeksa razvijenosti prelaze 75 posto ali u dijelu fiskalnog kapaciteta su ispod 75 posto hrvatskog prosjeka razgovarali smo da formiramo Fond za fiskalno izravnanje kod takvih jedinica te da im u prijelaznom razdoblju pomognemo', pojasnio je Grčić.

One jedinice koje sada jesu u sustavu i koje trebaju izaći pomoć se, kazao je, neće kidati izravno nego će ući u prijelazno razdoblje u kojemu će još uvijek primati određene potpore da bi taj izlazak bio što blaži.

Master plan bolnica

Romana Jerhović, pitala je ministra zdravlja Rajka Ostojića što se želi postići s master planom bolnica. 'O master planu bolnica se govori već godinama. Otvorili smo međunarodni javni natječaj. Javilo se 15 tvrtki, a jedna od tih tvrtki je u završnoj fazi tog master plana, koji će Vladi biti prezentiran krajem prosinca. Cijeli niz bolnica ćemo povezati u regionalne bolničke mreže', rekao je Ostojić te je dodao kako će bolnice biti učinkovitije i bit će bolja dostupnost.

Ustavne promjene

Prije ustavne stanke, Sabor bi trebao raspraviti i donijeti i ustavne promjene, kojima bi se onemogućilo zastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva.

>>
Saborska radna skupina o nezastarijevanju kaznenih djela

Uz taj prijedlog, radnoj skupini za izradu nacrta ustavnih promjena pristiglo je više od 30 prijedloga za izmjenu i dopunu različitih ustavnih odredbi, oko kojih će parlamentarne stranke pokušati naći konsenzus. Saborska sjednica će početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će članovi Vlade odgovarati na zastupnička pitanja. (S.V. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene