Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 17 sati

Završile redukcije, počeo stizati plin iz Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas od 17 u plinski sustav Republike Hrvatske ponovo su počele isporuke plina iz Rusije pa je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donijelo odluku o ukidanju mjera smanjenja i obustave isporuke plina.

Danas u 16 sati Plinacru je najavljeno da će u plinski sustav Hrvatske od 17 sati ponovo biti isporučivan plin iz Ruske Federacije u količini od 137.000 prostornih metara na sat, a što sada možemo potvrditi da se i dogodilo, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva. Na temelju ove informacije Ministarstvo je donijelo odluku o ukidanju mjere smanjenja i obustave isporuke plina. Odlukom se ukidaju svi stupnjevi redukcije koji su do danas bili na snazi.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

>> Konačno: Potekao plin prema Europi

Ostale mjere za otklanjanje kriznog stanja koje je Ministarstvo propisalo još su uvijek na snazi. To znači da se nastavlja maksimalna proizvodnje iz domaćih izvora plina. Za sada je na snazi i mjera kojom se u Hrvatsku interventno uvozi plin, međutim njeno provođenje ovisi o zauzetosti transportnih putova. Ministarstvo će nakon analize stanja u sustavu, a po dolasku plina i stabiliziranja sustava u novonastalim radnim uvjetima predložiti Vladi donošenje Odluke o prestanku važenja kriznog stanja.

Plinacro: Uspostavljen ulaz ruskog plina u Hrvatsku

U skladu s obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od danas, 20. siječnja, u 17 sati ponovno je uspostavljen, priopćeno je iz Plinacroa. Na temelju informacije o ulasku ruskog plina u transportni sustav Hrvatske Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donijelo je večeras odluku o ukidanju mjera smanjenja i obustave isporuke plina.

Tom su odlukom ukidaju svi stupnjevi redukcije koji su do danas bili na snazi, priopćeno je iz tog Ministarstva. Iz Plinacra navode da prema podacima ulazne mjerne stanice Rogatec na hrvatsko-slovenskoj granici, Plinacro od 17 sati u transportni sustav Hrvatske preuzima 100 posto ugovorenih količina plina iz Rusije.

U okviru svojih odgovornosti nacionalnog operatora plinskoga transportnog sustava RH, Plinacro i dalje analizira i kontrolira uvjete u sustavu te o tomu kontinuirano izvještava resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te opskrbljivača plinom - tvrtku INA. U svom priopćenju dodaje da sve daljnje aktivnosti vezane uz ukidanje mjera smanjenja i obustave isporuke plina Plinacro provodi u skladu s odlukama i napucima resornog Ministarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene