Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naknada štete

Počeo postupak o Ininoj imovini u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na temelju tužbe kojom hrvatska naftna tvrtka Ina od Srbije traži povrat imovine i naknadu štete počeo je postupak pred Privrednim sudom u Beogradu, a vrijednost postupka je oko 200 milijuna eura, prenosi u srijedu beogradski dnevnik Danas.

Na prvom ročištu o slučaju nastalu raspadom Jugoslavije, kad su benzinske postaje i druga imovina, za koju Ina smatra da je njezino vlasništvo, stavljeni pod nadzor srbijanske tvrtke Beopetrol, koja je poslije u tijeku privatizacije prodana ruskom Lukoilu, stranke su se sporazumjele o stanci tijekom koje će proučiti spise, a nastavak suđenja očekuje se 31. svibnja, navodi list. List podsjeća da je Ina 2001. podnijela tužbu protiv Beopetrola i srbijanske vlade, optuživši ih za više od 91 milijuna dolara gubitka jer se nije mogla koristiti svojim benzinskim postajama u Srbiji, te zbog izgubljene dobiti.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Sud se, međutim, do sada nije bavio tom tužbom, a, kako se ističe, još 2003. najavljivano je da će se Ina zbog toga obratiti međunarodnom sudu u Strasbourgu, navodi Danas. Po pisanju lista, bivši srbijanski ministar privatizacije Aleksandar Vlahović je više puta izjavljivao da je prodaja Lukoilu obavljena transparentno i s punim vlasničkim pravima Beopetrola. Lukoil je, navodi se, još pri kupnji u ugovor unio zaštitnu odredbu po kojoj je za sve sporove odgovorna srbijanska strana. Kako je objašnjeno, stajalište je srbijanske strane da su Inine benzinske postaje prije razdruživanja bile društveno vlasništvo, što znači da Ina nije bila njihov vlasnik, već samo korisnik. U Srbiji se također pozivaju i na zakonske propise na dan 31. prosinca 1990. koji su navodno dopuštali da se dio poduzeća izdvoji ako su ispunjeni određeni za to predviđeni uvjeti.

S druge strane, u Ini tvrde da je Ina-Trgovina jedinstveno poduzeće postala 27. prosinca 1989. s poslovnim jedinicama koje nisu imale svojstva pravne osobe te da, po pisanju hrvatskih medija, osnivanjem javnog poduzeća Ina 10. listopada 1990. nije obavljena podjela poduzeća, već su u njegov sastav ušle Ina-Trgovina s poslovnim jedinicama Beograd, Novi Sad i Priština. Mimo svih tada valjanih propisa, Ina-Beograd kao društveno poduzeće registrirano je 7. prosinca 1990. i zato je Beopetrol, smatraju u Ini, bio nelegitimna tvrtka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene