Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za 1. srpnja

Počeo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, predstavio ga Bandić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pilot projekt uključeno je 7000 građana, a predstavlja pripremu za 1. srpnja kada će svi Zagrepčani početi odvojeno prikupljati otpad.

U Zagrebu je u ponedjeljak počeo dvomjesečni pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u koji je uključeno 7000 građana te predstavlja pripremu za 1. srpnja, kada će za sve Zagrepčane početi odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu te naplata otpada po volumenu, a ne više po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

Pilot projekt je u Zapruđu predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odvajajući razne vrste otpada u za to predviđene spremnike.

Bandić je izjavio da 15 godina, manje ili više sustavno, probavaju riješiti problem otpada u Zagrebu, od sanacije odlagališta otpada Jakuševec preko pročistaća do centra za gospodarenje otpadom i termičke obrade.

Zmajlović: Ako Trogir ne preuzme otpad iz Makarske ići će se na prisilne mjere

Rekao je da do kraja 2018. treba zatvoriti Jakuševec te u funkciju staviti centar za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom i reciklažom te termičku obradu otpada.

"Time ćemo poboljšati život naših sugrađana, sačuvati ekologiju i što je najbitnije koju kunu iz naših lisnica. Manje ćemo davati za račune", istaknuo je Bandić te pozvao sugrađane da odvajaju otpad i sačuvaju okolinu i novac.

Poručio im je da su oni od danas glavni i odgovorni te da od 1. srpnja više nema pravo na popravni, jer tada će se u svim dijelovima Zagreba odvojeno prikupljati otpad, a što Zagrepčani budu discipliraniji i više odvajali otpad imat će osjetno manje račune.

Rekao je da su prije četiri do pet godina na Jukuševec dnevno vozili skoro tisuću tona komunalnog otpada, a sada voze oko 650 tona, a kada naprave centar za gospodarenje otpadom i mehaničko biološku obradu otpada samo 25 posto smeća će se termički obrađivati, što znači da će 75 posto biti korisnog otpada.

Prikupljeni biootpad odvozit će se jednom tjedno

Pilot projekt provodi Zagrebački holding - podružnica Čistoća, a u njemu sudjeluju građani s područja Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare.

Gradonačelnik odgovorio ministru: 'Ne idem protiv građana!'

Tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred zgrada i kuća moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na tzv "zelenim otocima". Spremnici su označeni posebnom bojom - plavom za papir, zelenom za staklo, narančastom i sivom za plastiku i metal, ljubičastom za tekstil, smeđom za biootpad i crnom za miješani komunalni otpad. Na svakom spremniku je najljepnica s uputama koji se otpad smije, a koji ne smije odložiti u njega.

Prikupljeni biootpad odvozit će se jednom tjedno, miješani komunalni dva puta tjedno, a papir, staklo, plastika, metal i tekstil prema potrebi. Krupni otpad odvozit će se na temelju posebnog zahtjeva građana. Čistoća je osigurala 200.000 vrećica za miješani komunalni otpad i 100.000 za biorazgradivi otpad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene