Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab urod

Počeo otkup pšenice: seljaci nezadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
– Kad oduzmete četiri lipe za troškove prijma, to je već 1,21 kuna, a kad se oduzme i jedan posto ulaznog kala, dođete do 1,10 kuna. To za nas nije prihvatljiva cijena – kaže S. Jurinec iz Ivanovca.

Čakovečki mlinovi u srijedu su počeli otkupljivati pšenicu. Ta tvrtka, u koju zrnje dovoze poljoprivrednici iz Međimurske i Varaždinske županije, pšenicu standardne kvalitete koja podrazumijeva vlagu do 13,5 posto, hektolitarsku masu 76 kg/hl i pet posto primjesa, otkupljuje po cijeni od 1,25 kuna za kilogram, uz odbitak jedan posto ulaznog kala te četiri lipe po kilogramu za troškove prijma. U tu je cijenu uračunat i prijevoz do silosa. No poljoprivrednici, kaže Stjepan Jurinec iz Udruge ratara Međimurske županije, tom cijenom nisu zadovoljni. Dogovorili su hitan razgovor u Ministarstvu poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija Podaci WTO-a Zbog krize naglo pale isporuke pšenice. Ipak brige nema: "Svjetska trgovina pokazala je otpornost" Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

'1,10 kn nije prihvatljiva cijena'

– Kad oduzmete četiri lipe za troškove prijma, to je već 1,21 kuna, a kad se oduzme i jedan posto ulaznog kala, dođete do 1,10 kuna. To za nas nije prihvatljiva cijena – kaže S. Jurinec iz Ivanovca. Problem međimurskih proizvođača je, dodaje, i to što nemaju silose u kojima bi uskladištili pšenicu i pričekali da cijena na tržištu za nekoliko mjeseci poraste. Bili su spremni Čakovečkim mlinovima platiti naknadu za skladištenje u silosu te tvrtke, no nisu se uspjeli dogovoriti. Seljaci iz Međimurja nisu zadovoljni ni urodom. Obilne kiše prošle jeseni i suša ovoga proljeća smanjile su prinose. – Kreću se uglavnom od 1,50 do 1,80 kilograma po četvornom hvatu. Onaj tko požanje dva kilograma može zadovoljno trljati ruke – ističe Jurinec.

Privremena regulacija prometa oko mlina za vrijeme prihvata pšenice

– Poljoprivredna gospodarstva na prijamnom mjestu dobit će primku na temelju koje će dva radna dana nakon predaje pšenice primiti novac na svoje račune – ističe Zoran Štefulj, rukovoditelj komercijalne službe Čakovečkih mlinova. Pšenica koja se prima na polog za prodaju mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane. Ne primaju pšenicu s vlagom iznad 21 posto, ni onu s primjesama iznad osam posto. Pšenica će se na polog moći dovoziti samo u srpnju i kolovozu. Kao i svake godine, za vrijeme prihvata pšenice privremeno će se regulirati i promet oko mlina u Čakovcu. Kolona vozila koja čekaju za istovar pšenice formira se u Ulici žrtava fašizma i u Mlinskoj ulici od Buzovca prema mlinu, a iz Gajeve i Novakove ulice neće se moći ulaziti u kolonu. Prihvat raži moguć je tijekom cijele žetve. Inače, prošle godine cijena je iznosila 98 lipa za kilogram. Čakovečka tvrtka godišnje preradi nekoliko desetaka tisuća tona pšenice. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene