Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srednjovjekovni sajam

Propast tradicijskih obrta: Nema ih tko naslijediti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Šibeniku je počeo srednjovjekovni sajam, koji je ujedno svake godine prilika tradicijskim obrtnicima za izlaganje svojih radova.

Srednjovjekovni sajam počeo je u Šibeniku, a to je prilika tradicijskim obrtnicima za izlaganje svojih radova. Obrtnici kažu kako sve više obrta propada jer ih nema tko naslijediti.

Zlatar Simon u radionici je već 40 godina. Interes za zlatom i srebrom, kaže, posljednjih je godina sve manji."Prije, recimo za krizmu ili pričest, uvijek kum ili rodbina kupovala je nešto zlata, da bude nešto trajnije kao uspomena na taj događaj, a sad se to promijenilo na mobitele i računala", kaže zlatar Simon.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Boom obrtnika u Našicama, ilustracija - 2 Biznis boom Oni prkose trendu iseljavanja: Otvaraju obrte, vlastite poslove i pozivaju mlade da ostanu

Četvrti je u naraštaju svoje obitelji koji se bavi ovim poslom. No, čini mu se, petog neće biti. "Imam tri sina, ali izgleda da nijedan neće biti tu, tako da nisam siguran. Možda se netko od njih predomisli, ali teško", dodaje Simon. I upravo je to najveći problem s kojim se susreću tradicijski obrtnici.



"Taj obrazovni sustav trebao bi biti okrenut prema mladima da im kaže kako je to jedan posao s kojim doista mogu preživjeti", poručuje Vlasta Mesić iz Udruženja obrtnika Šibenik. "Imam dva sina, jedan sin je otišao za kožnog galanterista, tako da se nadam da će naslijediti dio obrta", kaže Darko iz Koprivnice.

Liposlava ručno šiva narodne nošnje. Za jednu joj trebaju najmanje četiri mjeseca. "Moram poštivati tehniku izrade, materijal koji se koristio u to vrijeme, bilo to 15. stoljeće, 17. ili čak i ranije", kaže Liposlava iz mjesta Prvić. A svi ti proizvodi mogu biti i dobar dio turističke ponude.

Srednjovjekovni sajam u Šibeniku posjetila je i reporterka Nove TV Valentina Baus koja je rekla: "Svake je godine sajam sve bogatiji, na njemu ove godine sudjeluje preko 250 izlagača. Zanimljivo je i veselo u Šibeniku, a tako će biti sve do nedjelje do kad traje srednjovjekovni sajam".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene