Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo Forum o ljudskom boravku u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Arhitektonskom fakultetu u Splitu večeras je počeo trodnevni Forum o ljudskom boravku u svemiru, koji se odvija u sklopu manifestacije Dalmatinsko svemirsko ljeto.

Na Forumu će o svemiru govoriti i američki astronaut i veteran triju misija u svemiru Edvard Lu, ruski astronaut Valerije Tokarov te svemirski turist Gred Olsen.

Pročitajte i ovo Plenković na Bledu panel na Bledu Plenković o prešutnim minusima: "Imat ćemo uži kabinet Vlade. Ako bude potrebno, sastat ću se s predsjednicima uprava banaka" Splitska riva - 2 MINISTARSTVO POKREĆE KAMPANJU Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

Skup je večeras otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa
Dragan Primorac naglasivši spremnost Hrvatske za sudjelovanje u međunarodnoj podjeli astrofizičkih znanja i iskustava.

"Dalmatinsko svemirsko ljeto je izuzetan događaj jer donosi nova znanja o izuzetno zanimljivim temama ali i širi prijateljstva među narodima", rekao je ministar Primorac, istaknuvši kako Ministarstvo financijski pomaže i ova događanja kao i sve znanstvene projekte.

"Moramo podijeliti znanja, ne samo ovdje u Splitu gdje ćemo uskoro uvesti studij astrofizike, nego i u cijeloj Hrvatskoj a Ministarstvo će dati punu podršku jer su ovakve znanosti kao što je astrofizika važne za cijelu zemlju" kazao je ministar Primorac.

Večeras su o temi "Ljudski let u svemir" govorili i odgovarali na pitanja američki astronaut Edvard Lu i ruski astronaut Valerij Tokarev, koji su uz ostalo kazali kako su iz svemira vidjeli i Dalmaciju.

Astronaut Lu je istaknu da je u svemiru proveo ukupno 206 dana od čega 6 sati izvan letjelice.

"Često sam iz svemira gledao predivno Jadransko more i Dalmaciju, pa nisam ni trenutka dvojio hoću li doći u Split kada sam dobio poziv. To je privilegij nas astronauta da vidimo toliko primamljivih lokacija koja kasnije odlučimo posjetiti", kazao je američki astronaut Lu, pokazavši svoju snimku Hrvatske iz svemira.

Napomenuo je kako je "sada zainteresiran i za komercijalni turizam u svemiru a ne samo ovaj službeni u koji veliki novac ulažu bogate države. 

Nadam se da će i Hrvatska tu iskoristiti svoju priliku jer je
posljednje četiri godine počela prava borba za turističke putnike privatnim ulaganjem u svemirska putovanja", kazao je Lu.

Ruski autronaut Valerij Ivanovič Tokarev kazao je kako se 6 mjeseci pripremao za svoj prvi let u svemir, tijekom kojega je zemlju obišao 153 puta, prešavši više od 7 milijuna kilometara u samo 10 dana.

Napomenuo je i da je bio "član posade ekspedicije 12, tijekom koje je dvočlana posada izvela prvu svemirsku šetnju u ruskim i američkim odijelima".

Na pitanje postoji li strah u svemiru Tokarev je odgovorio kako to ne bi nazvao strahom jer jednostavno nema vremena za takvo razmišljanje. 

"Gore vam se jedino promijeni mentalni sklop pa se zapitate zbog čega ljudi stalno ratuju i ljute se jedni na druge", istaknuo je ruski autronaut Valerij Ivanovič Tokarev.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene