Obavijesti Video Pretražite Navigacija
52. plenarno zasjedanje

Počelo trodnevno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije: Važnost brige za obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovito trodnevno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), 52. u nizu, počelo je u utorak u Zagrebu pod predsjedanjem predsjednika HBK Želimira Puljića koji je tom prigodom istaknuo važnost brige za obitelj podsjetivši na izjavu Pape Franje i moskovskoga patrijarha Kirila u kojoj su izrazili zabirnutost zbog krize obitelji.

Predsjednik HBK pozdravio je nazočne i goste, među kojima posebno novozaređenog vojnog biskupa Juru Bogdana i unaprijed novoimenovanog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji će se konferenciji pridružiti sutra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRaže snažniji angažman Biskupi Hrvatske i BiH: Očekujemo od politike da smanji odlazak ljudi u bijeli svijet Slika nije dostupna Primio ga Leko Predsjednik HBK zadovoljan civiliziranošću saborskih rasprava

Nadbiskup Želimir Puljić podsjetio je na izjavu Pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila od 12. veljače u kojoj su dvojica poglavara izrazila zabrinutost zbog krize obitelji u mnogim zemljama i pozvali katolike i pravoslavne da u suvremenom svijetu "svjedoče vjernost supružnika, otvorenost rađanju i odgajanju djece, te međugeneracijsku solidarnost i poštivanje najslabijih".

Polazeći od činjenice da je "obitelj čin slobodne i vjerne ljubavi između muškarca i žene" oni žale što su "drugi oblici suživota postavljeni na istu razinu obitelji", a "ideja očinstva i majčinstva, protjeruje se iz javne svijesti“, kazao je predsjednik HBK.

Podsjetio je i na riječi talijanskoga novinara Antonia Soccija prema čijim su istraživanjima kršćani bili "najprogonjenija i najviše ubijana vjerska skupina u XX. stoljeću", te da i danas u 21. stoljeću "zbog vjere u Isusa Krista u svijetu godišnje strada oko 160.000 kršćana", a oko 200 milijuna svakodnevno biva progonjeno, te kazao da se o tome malo zna i da je očito "posrijedi medijska blokada prikrivanja činjenica".

Nadbiskup Puljić pozdravio je i novinare i rekao kako obavijesna sredstva imaju važnu ulogu, ne samo u "prenošenju informacija, već i u stvaranju javnog mnijenja i mentaliteta".

Među glavnim zadacima obavijesnih sredstava jest stvarati zajedništvo u obitelji, narodu i među narodima, te promicanje napretka u svijetu. Zbog toga Crkva poklanja osobitu pozornost tim sredstvima, jer je uvjerena da će se, postigne li se napredak i zajedništvo, brže ostvariti pravda, mir i sloboda, dostojanstvo, solidarnost i ljubav, kazao je nadbiskup Puljić.

Na konferenciji će biskupi razmotriti redovita izvješća o radu tijela HBK, te nacrte Pravilnika HBK i dokumenta "Odgoj u vjeri. Kateheza u kontekstu nove evangelizacije". Biskupi će predložiti kandidate za ravnatelja papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koje imenuje Kongregacija za evangelizaciju naroda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene