Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plamen na velikoj menori

Počela Hanuka - židovski blagdan svjetlosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paljenjem prvog plamena na velikoj menori postavljenoj na središnjem zagrebačkom trgu, židovska zajednica u Hrvatskoj započela je obilježavanja Hanuke - blagdana svjetlosti.

Velika menora i ove je godine postavljena na Trgu bana Jelačića na inicijativu Židovske organizacije Menora, odnosno njezina predsjednika rabina Pinhasa Zaklosa, kojemu se u paljenju menore pridružila i opunomoćena zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

Pročitajte i ovo Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija" Vatrogasnim aparatom ugasio menoru u parlamentu sramotan čin VIDEO Poljski zastupnik vatrogasnim aparatom ugasio židovski svijećnjak: Hanuku proglasio sotonskom

"Zagreb je poznat kao multietnička i multikonfesionalna sredina i sretni smo što danas ovdje s našim prijateljima slavimo Hanuku i da svim građanima Zagreba možemo poželjeti sve sretne blagdane i Novu godinu", poručila je Švaljek.

Rabin Pinhas Zaklos kazao je kako Hanuka simbolizira svjetlo naspram tame, i dobra nad zlom, pa se ovim činom Zagreb pridružuju brojnim svjetskim metropolama i potvrđuje svoju privrženost multikulturalnosti, toleranciji i razumijevanju.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije Krista kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

Potvrđeno: Čovjek koji je u smrt poslao 128.000 ljudi mrtav je!

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da se Hram ponovno posveti.

Zbog toga čuda svjetlosti, Hanuka se naziva i Hag Ha-urim (hebrejski Blagdan svjetlosti) a slavi se od 16. do 24. prosinca.

Za razliku do ostalih židovskih blagdana, koje se slavi u sinagogi ili svom domu, Hanuka je namijenjena svim ljudima, neovisno o njihovoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, pa se zato slavi na javnim mjestima, postavljanjem velike menore na kojoj se svake večeri pali po jedna svijeća više.

Svjetlost koja se rasprostire s upaljenih svijeća na velikoj menori, simbol je pobjede svjetla nad tamom te nade i vjere u bolje danas i u sretno sutra cijelog čovječanstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene