Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovljen postupak

Sude mu za ratne zločine: Bacao granate na kuću i pretukao civila, kojemu se potom izgubio svaki trag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je novo suđenje Stevanu Budaču (51), kojeg se tereti za ratne zločine protiv civila u Baranji u vrijeme Domovinskog rata.

Budača optužnica tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara. Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.

Pročitajte i ovo Donald Trump Postupak se nastavlja Donald Trump kažnjen zbog nepoštivanja suda: Tipkao na svojoj društvenoj mreži i sad mora platiti paprenu kaznu Branimir Glavaš Ratni zločini Garaža i selotejp: Glavaš i suoptuženici u petak će čuti presudu nakon ponovljenog suđenja

Sve to na sudu u svjedočkom iskazu potvrdila je supruga žrtve Katica Šomođvarac rekavši da je supruga posjetila u ćeliji policijske stanice u Belom Manastiru, da je sa sinom nakon nekoliko dana ponovno otišla u posjetu, ali ga tamo više bilo. "Rekli su nam da je odveden na razmjenu u Borovo Selo, ali ta se razmjena nikada nije dogodila i nakon 15. godina ekshumiran je u masovnoj grobnici u Novom Sadu", kazala je svjedokinja.

Svjedok Franjo Major kazao je kako je u siječnju ili veljači 1992. pod terasu njegove kuće u Batini bačena bomba, a dobio je i prijeteće pismo da se supruga i on moraju odseliti iz Batine, jer će im u suprotnom "glave biti odsječene i okačene na stup". Potvrdio je da je Budača, kojega je poznavao od ranije, nakon okupacije Baranje vidio u vojnoj uniformi, naoružanog automatskom puškom.

Budačev odvjetnik Tomislav Filaković upozorio je na sudu da je tužiteljstvo na pripremnom ročištu značajno izmijenilo optužnicu dodajući dvije nove inkriminacije i predlažući potpuno nove svjedoke. Ocijenio je da se postupak mora voditi prema optužnici iz 1996., koja je izmijenjena 2002. kada je donesena prvostupanjska presuda, pa bi suđenje po izmijenjenoj optužnici moglo rezultirati nezakonitom odlukom.

Osumnjičeni Budač izjasnio se pred sudom da se ne osjeća krivim.

Stevan Budač još je 2002. na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud RH ukinuo je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Podsjetimo, Budač je lociran i uhićen početkom svibnja 2018. godine u Rumunjskoj, koja ga je temeljem europskog uhidbenog naloga i izručila Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene