Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan ugovor

Počelo čišćenje opasnog otpada iz šibenskoga TLM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave TLM-a Damir Begović danas je u Šibeniku potpisao ugovor o čišćenju hala bivše elektrolize sa Zoranom Mikecinom, direktorom zadarske tvrtke 'Odlagalište-Sirovina', koja je izabrana za izvođača tih radova.

Prema Begovićevim riječima, ugovorom je predviđena sanacija i uklanjanje opasnoga i neopasnog otpada iz triju hala nekadašnje elektrolize koja je u rujnu 1991. godine izravno pogođena tijekom neprijateljskog napada na Šibenik, a od tada više ne radi. Procjenjuje se da opasnog otpada, u kojem je flor, ima oko 13.000 tona, a neopasnog otpada oko 5000 tona. 

Pročitajte i ovo Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću... POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

>> Policija istražuje tvrdnje o mitu u TLM-u

Vrijednost radova je oko 13,4 milijuna kuna, a radovi će trajati 18 mjeseci. Dio opasnog otpada, rečeno je u tvrtki "Odlagalište-Sirovina", bit će neutraliziran na samome mjestu, a ostatak će biti uklonjen i najvjerojatnije odvezen iz Hrvatske.

Uklanjanje opasnog otpada, istaknuo je Begović, važan je pomak u revitalizaciji TLM-a, u kojemu se više neće proizvoditi sirovi aluminij. No, u pogonima Valjaonice i Prešaonice nastavit će se prerada sirovog aluminija koji TLM nabavlja od Aluminija iz Mostara, rekao je Begović, dodajući kako će nakon sanacije i uklanjanja otpada početi i rušenje samih hala.

U tijeku je izrada studija utjecaja na okoliš i pribavljanje lokacijskih dozvola za njihovo rušenje, a Begović očekuje da će ta dokumentacija biti dovršena do kraja godine, kada bi trebalo početi rušenje jedne od hala iz koje će se do tada ukloniti sav otpad. Sve tri hale bit će srušene za dvije, to jest dvije i pol godine, istaknuo je Begović. Uklanjanjem otpada i rušenjem objekata elektrolize u krugu šibenskoga TLM-a dobit će se oko 400.000 četvornih metara površine čiju namjenu tek treba utvrditi, zaključio je Begović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene