Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupocjena gljiva

Znate li tko kupuje gljivu vrijednu 25.000 kuna po kilogramu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Istri, točnije u Motovunskoj šumi, počela je berba gljiva koje stoje i do 25 tisuća kuna po kilogramu. Cijene ih gastronomi diljem svijeta. Dakako, riječ je o bijelim tartufima za kojima potraga počinje u ranu jesen.

Prošle je godine bila dosta loša situacija s tartufima, suša je uzela danak, bilo ih je malo i lošije kvalitete. Iako je tek početak berbe tartufa može se reći da će ova sezona biti dobra, bar po onome što smo vidjeli danas. Već prvoga vikenda u istarskim se Livadama skupilo mnoštvo turista iz gotovo cijeloga svijeta, od Švedske do Ćilea, a imali su što i vidjeti. Rezultati početka traganja za tartufima su dobri, ima ih raznih veličina i kvaliteta, ali prednjači skupa, prva klasa čija se cijena kreće oko 20 tisuća kuna po kilogramu.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

>> Cijena istarskih tartufa od tri do 10 tisuća kuna!

Motovunska šuma ovih je dana puna tartufara u potrazi za tim skupim podzemnim gljivama. Bez psa ne treba ni krenuti u potragu. 'To sve ovisi o pasu, o pasmini kakva je cijela familija, nekoga naučiš za osam dana, nekoga za godinu dana i to je sve jedan rizik', rekao je Željko Černeka, tartufar.

Mnoge je turiste zanimalo kako psi pronalaze skupocjene gljive pod zemljom pa im je Željko danas to zorno pokazao.

Cijena bijelog tartufa prve klase ove godine je 20 tisuća kuna, a onog ekstra klase čak 25. No, kupaca ima. 'U Moskvi imamo restoran i do sad smo tartufe kupovali u Italiji. Od sada ćemo ih kupovati u Istri, kvalitetniji su', rekla je Lilla Kasnapova iz Rusije.

Oni koji si ne mogu priuštiti tartufe na kilograme - uživaju u proizvodima od tih podzemnih gljiva. Uživali su danas mnogi posjetitelji Livada u kulinarskim specijalitetima s tartufima.

Prilike za uživanje u specijalitetima sa svježim tartufima bit će za sve ljubitelje ovih gljiva barem do kraja listopada, svakoga vikenda u Livadama, svjetski poznatim po tartufima kao i drugim dijelovima Istre.

Novost za ljubitelje ovih skupih podzemnih gljiva iz Europe je da više ne moraju strahovati na granici kao proteklih godina pri prijenosu malo veće količine tartufa. Ovo je prva sezona tartufa od kada je Hrvatska punopravna članica Europske unije pa turisti mogu slobodno, dakako uz predočenje računa, preko granice nositi veće količine ovih iznimno cijenjenih gljiva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene