Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga sezona pred nama

Sezona grijanja počela je ranije no što je uobičajeno: Doznajte koji je energent ove godine najjeftiniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obilnim kišama stiglo je i hladno vrijeme. U Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću toplane su počele uključivati grijanje za oko 126 tisuća korisnika. Duga je sezona grijanja pred nama, a drvo je i ove godine najjeftiniji energent.

S kišom je stigla i sezona grijanja. Prvi su grijanje već u srijedu dobili učenici osječke osnovne škole Jagode Truhelke.

Pročitajte i ovo Ilustracija u šest gradova Padaju temperature: HEP otkrio kada pali grijanje Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Hrvoja Krešića Hoće li Milanović sazvati izvanrednu sjednicu Sabora i traži li isprike? "Vjerojatno ne bi htio samom sebi priuštiti takav udarac, ali znamo da je on prilično nepredvidljiv"

"Zaista je pohvalno što se promptno reagiralo na ovu temperaturu i pustilo grijanje", smatra ravnatelj Franjo Vukelić. Škole su među prioritetnimm potrošačima.

"Puštanje grijanja ide prvo prioritetnim skupinama potrošača. Dječji vrtići, škole, fakulteti, starački i studentski domovi, učenički domovi, a kasnije svim ostalim potrošačima", govori Ivica Mihaljević, direktor HEP-toplinarstva Osijek.

U sustavu je HEP-TOPLINARSTVA 126 tisuća korisnika koji na godinu potroše 1,5 milijun MWh toplinske energije. Na temelju primjera jednog prosječnog stana od 60 kvadrata na kojem je instalirana prosječna toplinska snaga za taj stan od 9 kilovata, tu je negdje potrošnja takvog stana oko 10 tisuća kilovatsati u sezoni grijanja. Prevedeno u kune, tri i pol tisuće. Toliko u sezoni potroši i Davor Lučić iz Bilja koji se grije na drva.

"U biti, sezona grijanja prošle je godine bila 3500 do 3750 kuna ovisno o kvadraturi kuće i peći koju imate. Ovisi i o drvetu s kojim se grijete. Jedno 12 do 13 metara bilo je potrebno za prošlu sezonu", kaže Davor Lučić.

Dvostruko više na grijanje troši Davorova susjeda Jasmina. Ona svoju kuću grije na plin koji joj se dovozi u cisternama.

"Dvije do tri cisterne. Nekih 8 tisuća kuna. Ali to je uključeno sve. Kuhanje, kupanje, grijanje", kaže Jasmina Jakovac.

Drva su još uvijek najjeftiniji energent. No, oko njih je i najviše posla.

"Kažu svi da su jeftinija drva. Ali mi imamo malu djecu. Ne možemo ih ostaviti da lože sami i zbog toga imamo takvo grijanje", napominje Jasmina.

"Čovjek kad uzima drva, ne računa svoj rad. Unošenje, cijepanje, pepeo, čišćenje peći i svega ostalog. Gdje je plin, ajmo reć u tom slučaju puno zgodniji", smatra Davor.

Zgodniji sve dok računi ne stignu na naplatu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene