Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primopredaja ministarstava

Branitelji Matiću ostavili fotelju s porukama i napolitankama, pravosuđe predala zamjenica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak ujutro počela je primopredaja dužnosti po ministarstvima.

Ministarstvo socijalne politike i mladih u ponedjeljak preuzima Bernardica Juretić od bivše ministrice Milanke Opačić (SDP), no na ulazu u ministarstvo već je netko nalijepio poruke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev Slika nije dostupna Nezadovoljan izmjenom statuta HZMO-a Jakovčić poslao prosvjedno pismo Mrsiću i Opačić

"Dobro došla časna, zbogom nečasna", stoji na porukama ispisanim na nekoliko komada A4 papira na ulazu u navedeno ministarstvo. "Časne dolaze - nečasne zbogom".

Crnoja: Ministarstvo branitelja se neće baviti registrom izdajnika

Novi ministar branitelja, Mijo Crnoja, na preuzimanje dužnosti doveo je stotinjak gostiju iz braniteljskih redova. Ministarstvo branitelja preuzeo je od bivšeg ministra Predraga Matića.

Prostorije Ministarstva obrane nakon primopredaje blagoslovili su biskup sisački mons. Vlado Košić i župnik župe sv. Josipa Damir Ocvirk. Crnoja je poručio da želi biti ministar svih branitelja, bez obzira na vjeroispovjest i nacionalnost.

Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Branitelji su Predragu Matiću ostavili fotelju s porukama i napolitankama.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Primopredaja u ministarstvu gospodarstva

I u ministarstvu gospodarstva ministar iz Milanovićeve vlade, Ivan Vrdoljak predao je svoj resor novom ministru Tomislavu Paneniću koji je poručio da je ministarstvo radilo dobar posao.

Vrdoljak mu je savjetovao da se okruži dobrim i stručnim ljudima, te poručio da se radi o širokom resoru u kojem treba brzo reagirati, a to se može uz dobar tim.

Novinari su Panenića pitali i o navodima da je s jednog od poslova otpušten zbog krađe stiropora. Odgovorio je kako je radio za privatnu firmu i da su službeni podaci tajni pa ne bi govorio o tome.

Odlukom nove ministrice rada, primopredaja u ovom resoru bit će bez kamera.

Povratak na Ministarstvo zdravstva

Primopredaja dužnosti obavljena je i u Ministarstvu zdravlja, gdje je Dariju Nakiću dužnost predao bivši ministar Siniša Varga.

Nakić je kao jedan od svojih prvih koraka najavio promjene u Hitnoj medicinskoj službi te povratak starog naziva Ministarstvo zdravstva.

Maras predao dužnost Horvatu

Primopredaja dužnosti obavljena je i u ministarstvu poduzetništva i obrta gdje je bivši ministar Gordan Maras (SDP), dužnost predao novom ministru Darku Horvatu (HDZ).

Horvat i Maras su nakon sat vremena razgovora dali i kratke izjave, u kojima je Horvat istaknuo da će sve dobre pokrenute projekte nastaviti provoditi i dalje, dok je Maras Horvatu poželio sve najbolje u radu.

Novi ministar prometa apsolutno protiv monetizacije

I Siniša Hajdaš Dončić predao je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture novom ministru Olegu Butkoviću.

'Danas je ovo čin primopredaje. Moramo vidjeti stanje u sektoru, ne samo u dijelu cestovnog prometa, nego i u svim sektorima Ministarstva. Što se tiče konkretnog pitanja (o monetizaciji autocesta), apsolutno smo protiv monetizacije. Mi ćemo ići u cilju restrukturiranja tvrtki i reprograma postojećih obveza. Naravno, s poboljšanjem samih tvrtki i njihovom funkcioniranja, ali pričekajmo da ja to sve skupa pohvatam da, vidim kakvo je pravo stanje i u tim konkretnim problemima pa ćemo vas izvijestiti kako i što dalje', rekao je Butković.

A kako je osvojio premijera?

'To ćete morati njega pitati, ja zaista ne znam čime. Razgovori su se obavljali s više kandidata, gospodin Orešković je odlučio zajedno u dogovoru s gospodinom Karamarkom i predstavnikom Mosta gospodinom Petrovim o odabiru svih ministara. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje', odgovorio je Butković.

Bivši ministar rekao je da je da je puno projekata spremno, a puno ih je u realizaciji pa je nasljedniku poručio da će imati dosta posla oko otvaranja završetka nekih radova koji su sada počeli.

'Mene je nažalost dočekalo 320 milijuna neplaćenih obaveza, što smo napisali i u primopredaji, kada smo 2011. preuzeli upravljanje resorom. Kolega ima plaćene sve fakture, dakle kompletno sve čisto, ali će imati problema i s HAC-om, i s Cargom i s Putničkim', rekao je Hajdaš Dončić.

Platforma 112 održala 'Pokop pokojnog Ministarstva kulture'

Ispred Ministarstva kulture je upriličen performans, kojeg je osmislila Platforma 112. Zapravo je riječ o prosvjedu koji je zamišljen kao performans i u kojem je upriličen "Pokop pokojnog Ministarstva kulture".

Otkako je još najavljen kao kandidat za ministra kulture, Zlatko Hasanbegović predmet je kontroverzi u javnosti, zbog svojih izjava o antifašizmu.

Primopredaja dužnosti u Ministarstvu pravosuđa

U Ministarstvu pravosuđa u ponedjeljak je obavljena službena primopredaja dužnosti između dosadašnje zamjenice ministra Sandre Artuković Kunšt i novog ministra pravosuđa Ante Šprlje.

Artuković Kunšt je novoimenovanom ministru zaželjela uspješan rad te ga ukratko upoznala sa stanjem u Ministarstvu pravosuđa i najvažnijim projektima i aktivnostima.

'Uvođenje pravosudnih informacijskih sustava, prvenstveno e-Spisa u punu produkciju omogućilo je podizanje upravljačkih i organizacijskih aktivnosti na višu razinu. Rezultati zalaganja djelatnika u ovom ministarstvu i u pravosudnom sustavu u cjelini u protekle četiri godine su mjerljivi i vidljivi u brojčanim pokazateljima pada broja neriješenih sudskih predmeta i skraćenja njihovog trajanja, i uvjereni smo da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i u slijedećem razdoblju', kazala je Artuković Kunšt, priopćilo je ministarstvo.

Novoizabrani ministar pravosuđa Ante Šprlje zahvalio se na učinjenom u prethodnom mandatu u Ministarstvu pravosuđa. 'Prepoznavanje sličnih područja koja zahtijevaju daljnje kratkoročne i dugoročne mjere i aktivnosti u pravosuđu potvrđuju zalaganje i stručan pristup, na kojem ćemo ustrajati, a obogatiti ćemo ga i novim reformama za koje smo detektirali da su nužne', naglasio je novi ministar, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici.

Obavljena primopredaja u Ministarstvu kulture

U Ministarstvu kulture obavljena je u ponedjeljak primopredaja dužnosti između bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša i novog ministra Zlatka Hasanbegovića, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva.

Dosadašnji ministar Šipuš poželio je puno uspjeha ministru Hasanbegoviću koji je zahvalio prethodniku na svemu što je učinio u dosadašnjem mandatu te mu poželio sreću i uspjeh u daljnjem radu.

Primopredaja dužnosti obavljena je potpisivanjem Zapisnika o primopredaji koji su potpisali novi i dosadašnji ministar, stoji na stranicama Ministarstva. (Hina/B.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene