Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANI POSLOVA U TURIZMU

Slavonci više ne pristaju na mrvice: Poslodavci su spremni boriti se za svakog radnika

Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počela potraga za sezonskim radnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Turistička sezona je pred vratima, a procjene kažu da će nedostajati čak 15.000 radnika.

Tradicionalni sezonci iz Slavonije raseljeni su po Europi. Na Danima poslova u turizmu u Osijeku poslodavci su pokazali da su spremni boriti se za svakog domaćeg radnika.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Slika nije dostupna Trebamo brzo rješenje Nižemo turističke rekorde, ali neizvjesno je hoćemo li imati dovoljno sezonaca

Poslodavci s Jadrana u lovu su na sezonske radnike. Slavonci više ne pristaju na mrvice.

''Tražim nešto stabilnije, nešto za stalno gdje se mogu dokazati i ostati, a ako ništa, morat ću ići van na žalost'', rekla je Ivana Isabella Grdić, sezonska radnica.

''Trebalo bi zapravo biti veće plaće zato što nitko ne bi radio za manje novce, svatko ide za boljim životom'', kaže Željko Stojić, sezonski radnik.

Plaće su veće u Njemačkoj i Irskoj, no ministar rada je optimističan. ''Prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je za 710 kuna, minimalnu plaću smo povisili na 3000 kuna, što je devet posto povećanje'', kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Minimalna plaća u turizmu ove bi sezone ipak trebala biti veća. ''To je plaća od 5000 kuna mjesečno, to je minimalno neto primanje za odrađenu punu satnicu'', rekla je Tina Pamić, iz Valamar Rivijere.

Oni najkvalitetniji mogu se nadati i njemačkim plaćama. ''Ako ljudi imaju dobar životopis, ako može samostalno voditi kuhinju kao šef kuhinje, onda ide iznad 12.000 kuna'', objašnjava Borko Ivančević iz Tramonto Korčula.

Rad na Jadranu, kažu poslodavci, ima prednosti. ''Zaista mislim da je bolje radnicima danas raditi u hrvatskom turizmu i imati određenu plaću i imati smještaj nego ići u Irsku ili Njemačku gdje se ne plaća smještaj'', kaže Željko Miletić iz Dubrovačke Rivijere.

''Osiguravamo radnicima rad od devet mjeseci godišnje, dok su tri mjeseca doma i imaju plaćeno mirovinsko osiguranje i dobiju novčanu naknadu'', kaže Pamić.

Da žele raditi u turizmu potvrdilo je 20.000 nezaposlenih. ''Nude malo više, dobri su uvjeti i sad su još bolji', rekao je sezonski radnik Ivan Meštrović.

Dani poslova u turizmu nakon Osijeka će se održati u Zagrebu i Splitu.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore Osječko-baranjska županija je u nepunih deset godina izgubila više od 26 tisuća stanovnika, tako da je manjak kvalificirane radne snage ovdje već sada problem, a bit će još veći s obzirom na najave o velikom razvoju kontinentalnog turizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene