Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič za prezimljavanje

POČELA JE SEZONA GRIJANJA Saznajte kako smanjiti potrošnju energije i uštedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje brojni načini na koje možete smanjiti potrošnju energije, a time i mjesečne račune za grijanje.

Ljeto je daleko iza nas, temperature su sve bliže nuli, a s hladnijim danima počela je i sezona grijanja, što predstavlja dodatni trošak za ionako opterećene kućne budžete. Troškovi za grijanje predstavljaju čak do 75 posto ukupnih troškova energenata, no postoje brojni 'mali trikovi' uz koje potrošači mogu postići velike uštede i smanjiti račune za grijanje. Kako bi računi bili manji tijekom zime, potrošači se moraju pripremiti već tijekom ljeta te se savjetuje redovito održavanje instalacija grijanja, plinskih instalacija i plamenika. Po ljeti instalacije centralnog grijanja mogu se napuniti zrakom, što smanjuje efikasnost sustava grijanja pa bi korisnici trebali odzračivati radijatore i instalacije. Također, savjetuje se i redovito čišćenje radijatora te treba paziti da ih se ne zaklanja s namještajem ili zavjesama jer sve to sprječava prijelaz topline i smanjuje toplinski učinak.

Mali trikovi za velike uštede

Pročitajte i ovo Franjo vs Matej: S kime biste radije napravili đir po gradu? (Foto: Nova TV Content Team) James Dean 21. stoljeća ili mladi Tesla? Franjo vs Matej: S kime biste radije napravili đir po gradu? Električno vozilo pruža novo iskustvo vožnje Novo iskustvo vožnje 5 zabluda o električnim vozilima: Kojoj ste vi povjerovali?

Samo jedan stupanj manje ili više na radijatoru može puno značiti za ukupne troškove potrošnje energije jer se smanjenjem temperature za samo jedan stupanj godišnje može uštedjeti skoro pet posto energije za grijanje. Jedan od načina spuštanja temperature za stupanj ili dva jest prilagodbom odjeće godišnjem dobu, odnosno nošenjem toplije odjeće umjesto kratkih i laganih majica. Temperaturu u prostorijama regulirajte isključivo putem radijatora, a ne otvaranjem prozora tako da, ako je u stanu prevruće, nemojte otvarati prozore samo kako bi se stan ohladio, već smanjite temperaturu na radijatoru. Također, ako duže vrijeme držite prozore otvorene, ugasite radijatore te ih ponovno uključite i zagrijte prostoriju nakon zatvaranja prozora. Smanjenje potrošnje energije može se postići i boljom izolacijom – provjerite procjepe na prozorima i vratima jer kroz njih može strujati hladan zrak i zalijepite ih brtvenom trakom, a gubitak topline može se smanjiti i izolacijom cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore.

Iskoristite fondove EU!

Ako tek planirate gradnju kuće, posebnu pažnju trebali bi posvetiti energetskoj učinkovitosti i dobroj izolaciji koja će vam dugoročno osigurati velike uštede. Kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje za grijanje, većina prostorija trebala bi biti smještena na južnoj strani kuće, a smanjenju računa pridonijet će i kvalitetna izolacija i materijal koji se koristi za prozore i vrata. S obzirom da se trenutno odvijaju prijave za energetsku obnovu zgrada, provjerite što je sve potrebno kako bi uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dobili novac od EU fondova.

Dugoročnom smanjenju troškova pridonijet će i korištenje termostatskih radijatorskih ventila i sobnih termostata. Posebno velike uštede – u nekim slučajevima čak i do dvadeset posto, moguće je postići korištenjem termostatskih radijatorskih ventila za regulaciju temperature. Ovi ventili sami reguliraju temperaturu u prostoriji koristeći sve raspoložive izvore topline poput sunca, kućanskih aparata i slično tako da će u prostorijama uvijek biti toplo bez potrebe za konstantnim ručnim reguliranjem temperature na radijatorima. Sobni termostati naročito su zanimljivi jer ih se može programirati prema navikama ukućana – mogu se ugasiti sat vremena prije nego napustite kuću i ponovno se aktivirati i ugrijati sve prostorije prije nego se ukućani vrate. Prostorije u stanu ili kući tako će uvijek biti dovoljno tople i ugodne za boravak, bez nepotrebne potrošnje energije i grijanja praznih prostorija. Ako želite saznati dodatne savjete o uštedama energije i smanjenju troškova preporučujemo vam brošuru s 200 savjeta o efikasnijem korištenju energije koju možete skinuti na stranicama HEP-a.

Uz razdjelnike do kontrole troškova i uštede

Kada je počela ugradnja razdjelnika u stanove u Hrvatskoj, dio građana stekao je dojam kako će se njihovom ugradnjom automatski smanjiti troškovi grijanja svima koji su do sada plaćali cijenu grijanja po kvadraturi stana. No, sama ugradnja razdjelnika neće automatski dovesti do ušteda, već će potrošačima omogućiti kontrolu i prilagodbu potrošnje energije u kućanstvu. Tako se, nakon ugradnje razdjelnika na području Zagreba, potrošnja toplinske energije smanjila za oko osam posto te se očekuje daljnji nastavak smanjenja potrošnje, a s time i niži računi za građane.

Potrošači ipak trebaju znati da se, usprkos ugradnji razdjelnika koji omogućuju plaćanje prema stvarnoj potrošnji kućanstva, jedan dio potrošnje i dalje obračunava prema površini stana te taj dio služi za pokrivanje troškova grijanja stubišta, vertikala, dostave energije itd.
Treba napomenuti da kompanije koje isporučuju toplinsku energiju, a najveći distributer toplinske energije u Hrvatskoj je HEP Toplinarstvo koji drži malo više od 80 posto tržišta, ne ugrađuju razdjelnike niti ugovaraju njihovu ugradnju. O instalaciji razdjelnika i odabiru kompanije za njihovu ugradnju odlučuju sami stanari te je poželjno da se, prije odabira kompanije koja će obaviti radove dobro raspitaju o iskustvima drugih korisnika s određenim kompanijama ili markom razdjelnika. Sve eventualne probleme ili sporove vezane uz razdjelnike stanari trebaju rješavati upravo s kompanijama koje su im ugradile razdjelnike, a ne s isporučiteljima toplinske energije.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene