Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošit ćemo 10 milijardi

Počela blagdanska sniženja! A sad u kakvom su stanju novčanici...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati će ovih blagdana potrošiti isto kao i proteklih - više od deset milijardi kuna!

Sniženja su već počela pa su i novčanici prazniji, unatoč tome što brojimo negativne statistike nezaposlenih koje su za prošli mjesec ponovno narasle.

Pročitajte i ovo Koliko je poskupio blagdanski stol? - 2 Blagdanski stol nikad skuplji Koliko će nas ove godine koštati blagdanska trpeza? "Cijene su visoke, iz mjeseca u mjesec sve se više troši na hranu" Trgovački centar, ilustracija Procjena potrošnje od 13 milijardi Unatoč mjerama, božićnog ozračja ipak će biti: Darovi se već kupuju, a kreće i priprema blagdanskih stolova

Tako kažu brojevi. Prema posljednjima u mjesecu studenom broj nezaposlenih iznosi 302 tisuće i 80 osoba. Dobra vijest je da je to tri cijela tri posto manje nego prošle godine, ali 2 cijela osam posto više nego u mjesecu prije.

Mnogi će tako ove blagdane provesti bez posla ili u potrazi za poslom pa će vjerojatno i skromniji biti blagdanski stol. Oni sretniji sa zaposlenjem mjesec u prosincu zato troše. Trgovački centri bilježe rekorde po posjećenosti, počela su i sniženja.

Očekuje se potrošnja na razini iduće godine, a ukoliko tvrtke budu i nagrađivale božićnicama - potrošnja bi mogla biti i veća. Družili smo se tijekom dana s građanima i doznali kako će dočekati blagdane i što očekuju. 47 posto građana prema istraživanju očekuje božićnicu. 81 posto bi novčani iznos od 1.423 kune. 30 posto bi novčani bon, a četiri posto ispitanika veselio bi poklon paket.

'Ovo su dani kada se troši možda i više nego što bi trebalo, želimo možda nadoknaditi ono što smo propustili tijekom godine, a naravno svaka kupnja na kredit i kupovina stvari koje vam ne trebaju novcem koji nemate nije dobro. Budimo u okviru svojih mogućnosti', ističe Alen Ćurin iz udruge Dalmatinski potrošač.

Više o reakcijama građana i struke pogledajte u priloženom video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene