Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tko hoće raditi, može zaraditi''

Uranila poslastica: Cijena iznimno cijenjene namirnice penje se i do 150 kn za kg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog iznimno toploga i sušnoga ljeta nema poljoprivredne kulture koja nije ranije dozrela.

Ove godine gotovo dva tjedna ranije počela je berba začinske paprike. Ljuta ili slatka, ova začinska biljka iznimno je cijenjena namirnica. Tako se kilogram mljevene paprike zna popeti i na vrtoglavih 150 kuna.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 5 Pitanje budućnosti Važan europski plan je u opasnosti Divlje svinje - 2 Alarmantno stanje Divlje svinje uništile tone grožda i drugih usjeva. Uzgajivač istarskog češnjaka: "Morao sam na sudu tražiti odštetu"

Berba začinske paprike u Vrbanji – na gospodarstvu obitelji Marić milijun grmova i 20 berača. Zbog ekstremnih vrućina paprika je ove godine pocrvenila ranije no inače. Berba je uranila gotovo dva tjedna.

"Kvaliteta će biti izvanredna ove godine, samo što će biti urod možda čak i 50 posto manji nego lanjskih", rekao je Darko Marić, proizvođač začinske paprike.

"Ovdje bi trebalo biti oko 2 tone mljevene začinske paprike. Inače, ako je godina bila bolja, bilo bi nekih 4 tone", rekao je Branimir Marić, proizvođač začinske paprike.

Unatoč slabijem urodu Marićevi neće dizati cijenu svoje paprike. Kod njih je kilogram 100 kuna. "Bit će mala zarada. Neće biti nešto spektakularno. Ali, eto, bitno da se pokrijemo i da opet, najvažnije da zadržimo naše mušterije", dodaje Darko.

Pronaći berače u Slavoniji postalo je gotovo jednako zahtjevno kao i zadržati kupce. "Teško je naći, stvarno. Mladih ljudi nema. Svi su otišli. Ovi stari nam beru. Bilo bi dobro da ih ima još. Brže bi išlo branje, ali nažalost nema", kaže Branimir.

Među rijetkima koji nisu otišli, mladi je bračni par iz Gunje – Emina i Semir Drljo. "Ja sam već treću godinu u sezoni. Papriku beremo. Radimo od 4 mjeseca do 11., od sadnje do berbe", kaže Emina. Satnica je 20 kuna.

"Tko hoće raditi, može zaraditi. Što se tiče posla, tko hoće raditi, uvijek posla može naći", kaže Semir.

A tek ubrana, paprika zna biti prava poslastica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene