Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISPVU

NJEMAČKU JE KOŠTAO 1,5 MILIJUNA, A HRVATSKU 10.000 EURA 'Sustav upisa na fakultete u Hrvatskoj među boljima je u svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Igor Drvodelić rekao je u srijedu u Cavtatu kako je hrvatski Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta (NISPVU) među boljima u svijetu, a istaknuo je kako je prošle godine razvijena i nova inačica koja je stajala samo desetak tisuća eura.

Igor Drvodelić, organizator 6. konferencije Mreže prijavnih ureda iz cijelog svijeta (International Association of Admissions Organisations, IAAO) koja se od danas do petka održava u Cavtatu, istaknuo je kako je sličan sustav u Njemačkoj stajao milijun i pol eura, a hrvatska inačica tek djelić tog iznosa.

Svrha konferencije je razmjena podataka i komunikacija među prijavnim uredima radi poboljšanja nacionalne usluge. Na konferenciji će se razgovarati o razmjeni podataka među pojedinim zemljama radi što lakšeg ulaska u visoko obrazovanje, IT sustavima i rješenjima te novostima unutar pojedinih visokih učilišta itd. Kad je riječ o informacijskom sustavu, mi smo u vrhu.

Naš Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta stajao je oko 10 tisuća eura, a u Njemačkoj je cijena milijun i pol eura. Izradili smo i novi sustav NISPVU 2, koji je pokrenut ove godine i trenutačno služi za prijave na manji broj visokih učilišta, a nadamo se da ćemo sljedeće godine imati većinu visokih učilišta. Po tom sustavu, mi smo među boljima u svijetu, rekao je Drvodelić u telefonskoj izjavi.

To je šesta takva konferencija koja se treći put održava u Europi i prvi put u Hrvatskoj.

Na konferenciji će se razgovarati o studentskoj mobilnosti i internacionalizaciji - temama koje su u središtu zanimanja međunarodne akademske zajednice. Neke teme bit će zakonska regulativa upisa na visoka učilišta, unaprjeđenje sustava prijava te mogućnosti za elektronički prijenos podataka o kandidatima među pojedinim zemljama.

IAAO je osnovan 2008. godine kao svojevrsni forum za razmjenu informacija i daljnje unaprjeđenje sustava prijava na studijske programe visokih učilišta te okuplja prijavne urede iz Europe i svijeta.

Hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje je članica IAAO-a od 2009. godine, otkako je u Hrvatskoj uveden središnji sustav prijave na visoka učilišta. Uvođenjem tog sustava osigurale su se informatizirane i transparentne prijave na visoka učilišta koje se provode isključivo na internetu. Taj je sustav olakšao pristup visokom obrazovanju, smanjio troškove i papirologiju te omogućio veći izbor studijskih programa i sigurnost da se upisuju akreditirani studijski programi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene