Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mir Božji, Hristos se rodi!'

Predsjednik i premijer RH po prvi puta zajedno na slavlju pravoslavnog Božića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnjem liturgijskom slavlju u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu po prvi puta će zajedno prisustvovati hrvatski predsjednik i premijer.

Vodstvo Srpske pravoslavne crkve sa oduševljenjem je primilo tu vijest te je za tu prigodu mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović u tradicionalni kruh 'česnicu' stavio zlatnik iz doba Francuske revolucije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka braniteljima Josipović: Hvala vam na svemu, vi ste različiti, ali svi neizmjerno volite Hrvatsku! Slika nije dostupna Državni vrh na misi Milanović: Božićne poruke su ono što nam danas treba u Hrvatskoj

Mitropolit je kazao kako je zlatnik pronašao u svojoj riznici te kako se nada da će upravo premijer Zoran Milanović pri lomljenju 'česnice' pronaći zlatnik koji s jedne strane ima geslo revolucije - sloboda, jednakost, bratstvo, a s druge lik pijetla.

Ranije su već predsjednici države, Sabora i Vlade uputili čestitku pravoslavnim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru. Milanović je u svojoj čestitci kazao kako su 'pred nama su brojni izazovi, no vjerujem da ćemo, slijedeći opće ljudske i etičke vrijednosti, zajednički stvarati pravedno i uspješno društvo jednakih mogućnosti.'

Predsjednik Ivo Josipović uputio je božićne čestitke i protojereju Kirku Velinskom i vjernicima Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj te predsjedniku Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Rašku Ivanovu i vjernicima Bugarske pravoslavne crkve.

Predsjednik hrvatskog parlamenta Boris Šprem u svojoj je čestitci kazao: 'Odazivajući se božićnim porukama ljubavi prema čovjeku, uzajamnog prihvaćanja i međusobnog poštovanja, vjernici doprinose izgradnji društva utemeljenog na moralnim i etičkim vrijednostima u čijem središtu stoje obveza i odgovornost za opće dobro. Neka nam taj duh nade, solidarnosti i razumijevanja bude nadahnuće u stvaranju boljih uvjeta života svih građana Hrvatske.'

Mitropolit nije krio oduševljenje prisustvovanjem predsjednika i premijera. Smatra da Hrvatska time u europskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo, te da ćemo živjeti u društvu međusobnog razumijevanja i suradnje.

Večeras se na badnjoj liturgiji sveti drvo Badnjaka i po jedna grančica sa slamom koju svaki vjernik nosi u svoj dom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene