Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očistimo Hrvatsku od olupina

Prizor koji se ne viđa često - poštari golim rukama izvukli olupinu iz šume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša svi poštari Samobora, Jastrebarskog i Svete Nedelje kreću na motorima u službenim uniformama put Žumberka i Samoborskog gorja gdje planiraju ukloniti preostale odbačene auto olupine.

„Pismo više, olupina manje“ - radni je moto ovogodišnje akcije „Očistimo Hrvatsku od olupina - Powered by Renault“ kojoj se po peti jubilarni put pridružila Hrvatska pošta. Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša svi poštari Samobora, Jastrebarskog i Svete Nedelje kreću na motorima u službenim uniformama put Žumberka i Samoborskog gorja gdje planiraju ukloniti preostale odbačene auto olupine i odvesti ih tamo gdje im je mjesto - na reciklažno dvorište CIOS-a. Ovogodišnja akcija traje čitav ovaj tjedan. Prvo su iz Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje iz gudura u selu Cerovica izvučena dva fićeka gdje ih je pronašao vrijedni vatrogasac Branko Martić. Tridesetak kilometara južnije ispod zidina drevnog Okića otkriveno je još jedno “nalazište “. Šparhete, frižidere, kante , lonce i fićeke svojim traktorom izvlačio je Vinko Fabekovec, naravno uz pomoć pismonoša.

Pročitajte i ovo Policija ispred poslovnice Hrvatske pošte, ilustracija Istraga u tijeku Usred dana opljačkao poštu: Zaposlenici prijetio vatrenim oružjem i pobjegao s novcem Nitko neće u poštare (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DOZNAJTE ZAŠTO Posla ima, a radnika niotkuda: Bez njih sve bi moglo stati, ali nitko ne želi u poštare

„Nitko nije slutio da će ovo postati tradicija“ - govori Tomo Prlić iz Hrvatske pošte. Prije pet godina odazvali su se na poziv poštara Miljenka Rešetara da pomognu ukloniti nekoliko olupina iz Samoborskog gorja. Akciju je organizirala udruga Zelene stope čiji je Miljenko član i jedan od osnivača.

Te 2012.godine poštari su pokazali što se sve može kad se vrijedne ruke slože: uklonili su staru „peglicu“ , prikupili pet kubika beskorisnih stvari i očistili korito potoka Gradna u blizini planinarskog doma Veliki Dol.

Slijedeće su godine bili u selu Kalje gdje su počistili dvije divlje deponije i prikupili gotovo deset kubika raznog otpada razbacanog po šumi. U reciklažnom dvorištu završila je i „buba“ koja je tko zna kada ostale bez vlasnika.

Godinu nakon toga odzvonilo je “krivo parkiranima Renault-u „četvorki“ i „fići“ u selu Kalje a očišćena je i divlja deponija na kraju sela. Poštarima je tada u pomoć priskočila i čitava jedna škola - svih pet učenika područne škole Nova Sela s učiteljem Brankom Martinovićem i vjeroučiteljem Gorazdom Bastašićem.

Prošle su godine po kišnom vremenu vrijedni poštari golim rukama izvukli olupinu čijeg se izgleda ne bi prisjetili ni u tvornici gdje je nastala - iz gudure kraj kapelice u selu Dane izvučena je prastara Opel Olympia. I ponovno su pomagala djeca, učitelj i lokalno stanovništvo čisteći od otpada vrtače u Mrzlom polju.

Ove godine poštari ponovno navlače rukavice, Nenad Vidović pokreće svoj traktor, Stjepan Rešetar (Hrvatski sindikat pošte) brine da nitko ne ostane gladan ni žedan.
Iz CIOS-a Filip Sivec šalje veliki kamion koji ce sve olupine odvesti na reciklažu. Marijan Fresl obećao je vlastoručno od tih olupina napraviti veliko poštarski kotao za kotlovinu.
Župni dvor u selu Grabar pretvorit će se sutra u poštansko odmaralište gdje ce se nakon napornog tjedna slaviti do jutarnjih sati. Na oglasnu ploču u Grabru netko je ispisao poznatu misao Pape Ivana Pavla II koja upozorava na činjenicu da je ekološka kriza ponajprije kriza morala i zbiljski prezir spram čovjeka - poštari će se potruditi da ovoj krizi dođe kraj pa makar morali i šesti puta zvoniti po proplancima Samoborskog gorja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene