Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti Pravnog fakulteta pomažu građanima

Po besplatni savjet u - Pravnu kliniku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj ima 70.000 ljudi koji rade, a ne primaju plaću. Koja su njihova prava i kome se mogu obratiti - većina njih ne zna. No, odnedavno rješenja ipak ima. U središtu Zagreba otvorena je Pravna klinika koja pruža besplatnu pravnu pomoć. Zaposlenici su studenti Pravnog Fakulteta.

Sandra Marčić je u sporu sa svojim bivšim suprugom zbog imovine, odnosno njihovog stana. 'On je podnio tužbu, a kako sam ja bila u nemogućnosti, jer ne radim, nisam imala za odvjetnika, a rok odgovora na tužbu je bio 15 dana', kazala je Sandra koja je preko jedne udruge saznala za Pravnu kliniku. 'Oni su meni pomogli u onom prvom trenutku da ja mogu sastaviti odgovor na tužbu', dodala je.

Pročitajte i ovo Što učiniti ranije kako bismo bili spremni u slučaju potresa? Važni savjeti VIDEO UPUTE Što učiniti prije potresa kako bismo bili spremniji u slučaju opasnosti Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP) prvi put u svijetu Tinejdžer tuži kliniku za pobačaje: "Život malene Baby Roe oduzet je zbog profita"

'Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu broji 33 studenta koji pružaju besplatnu pravnu pomoć najugroženijoj skupini građana', kazala je Barbara Preložnjak iz Pravne klinike.

U dva mjeseca koliko klinika postoji zaprimljeno je 20 slučajeva. Od toga njih 12 je riješeno, a 8 ih je u proceduri. 'Pravna klinika prema zakonu može pružati samo pravno savjetovanje. Mi nemamo pravo zastupati pred sudom iako surađujemo s nekim odvjetnicima', pojasnio je profesor Alan Uzelac. 'Mi možemo stranki davati neke najosnovnije instrukcije. Znači, mi nemamo pravo pisanja nikakvih tužbi ili slično', dodao je student Ivan Krešić.

Klinika je podijeljena na 6 područja - obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, zaštita okoliša, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela i prava pacijenata. Osim iskustva koje će im u budućnosti dobro doći, ovi studenti rade nešto plemenito za sve one kojima je pomoć itekako potrebna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene