Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plućna embolija kao nuspojava antibebi pilula nije rijetkost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović potvrdio je da je 22-godišnja djevojka 7. rujna primljena u splitsku bolnicu u vrlo teškom stanju. Odmah je stavljena na aparate i umrla je nakon desetak dana od plućne embolije, 16 . rujna.

U bolnici objašnjavaju kako obitelj nije dozvolila obdukciju, pa nije bilo moguće utvrditi je li plućna embolija zaista uzrokovana kontracepcijskim tabletama kao što se sumnja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navike Hrvatica Svaka druga Hrvatica ima seksualne probleme Slika nije dostupna Neki za, neki protiv Stiže muška verzija antibebi pilule

Kolege studenti šokirani su njenom naglom smrću. 

>> Split: Studentica umrla zbog antibebi pilula?

>> Milinović: 'Kontracepcijska pilula ne mora biti uzrok smrti 22-godišnje Zadranke'

> Oprezno s kontracepcijskim pilulama

Nesretnoj studentici očito je naglo pozlilo pa je kolima Hitne pomoći hitno prevežena u splitsku bolnicu. Nakon oživljavanja preostalo je samo održavanje na životu uz pomoć aparata, umrla je 16.rujna, prije tjedan dana.

'Istina jest da se u anamnezi navodi uzimanje antibebi pilula Yasmin, ali mi ne možemo nikako tvrdit da li uopće ima ikakve veze sa embolijom pluća', izjavio je ravnatelj splitske bolnice.

Svi ginekolozi potvrđuju da hormoni iz kontracepcijskih tableta u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati ugrušak krvi i emboliju pluća, no je li to ovoga puta bio slučaj trebalo bi utvrditi obdukcijom, a obdukcije nije bilo.

Ravnatelj bolnice oštro je demantirao da na odjelu bolnice leže i druge djevojke sa sličnim simptomima.

Tvrdi kako u bolnici nipošto nema žena koje bi imale slične simptome. To je potvrdio i ministar zdravstva.

U Bayeru kažu da je Yasmin jednako siguran kao druge tablete i da je najpropisivaniji kontraceptiv.

U nepune četiri godine u Hrvatskoj je prijavljeno 14 nuspojava vezanih za antibebi pilule. Problemi nisu novost. 1999. godine na Novom Zelandu je 7 žena preminulo zbog pilula. 

Na 100 tisuća žena koje uzimaju tablete njih 30-ak oboli od plućne embolije. Takve informacije većina žena od svog liječnika nikada ne čuje, a simptome opasne plućne embolije mnoge, poput mlade Zadranke, i ne prepoznaju na vrijeme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene