Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavilo se na graničnim prijelazima

Ploče skinute, carinici napustili granice....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve koristi od ulaska u Europsku uniju već osjete putnici - nema čekanja u kolonama ni carinske kontrole. Veselo je bilo i noćas na većini sada već bivših graničnih prijelaza.

Ploče su skinute, carinici napustili granicu, pale su sve barijere. Nekoliko sekundi nakon ponoći maratonci su simbolično pretrčali Kupu i prešli dosadašnju granicu Hrvatske i Europske unije. 'Ulazimo sportskim zdravim načinom života sa ljudima polumaratoncima', kazao je Davorin Klobučar iz udruge 'Kupa' Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osobna neće biti dovoljna Građani BiH od 1. srpnja u Hrvatsku najvjerojatnije samo s putovnicom Slika nije dostupna Kontrola granica nakon ulaska u EU Svaki vanjski otok dobiva KAMERE!

Dvadesetak kilometara maratonci su pretrčali za nešto više od sat vremena. Na hrvatskoj strani granice dignute su zastave europske unije. 'Znači nam puno, miču nam se ove granice koje su, reći ćemo, prisilno stavljene', kazao je Dean Štimac.

>> GRAĐANI EUROPSKE UNIJE, ovo je od danas KORISNO znati!

Slavlje na granici je iznenadilo turiste koji su tijekom noći ulazili u Hrvatsku. I u Istri su turisti jedva dočekali da Hrvatska postane članica velike europske obitelj. Slavilo se i pod prozorima Joška Jorasa. 'Jako smo zadovoljni što smo prvi gosti koji ulaze u europsku Hrvatsku u Istri', kazao je  jedan turistiz Italije.

je bilo i na granici hrvatske i Bosne i Hercegovine. U Lici kao i u Dalmaciji - svi koji žive unutar pet kilometara od granice imaju pravo na pogranične isprave ili propusnice, pomoću kojih će moći u susjednu zemlju preko malograničnih prijelaza. 'Prelazim skoro svake nedjelje tu. Ne očekujem nikakve promjene baš na ovoj granici', kazao je Marko Uletić.

Na jednom od prijelaza gdje se od danas obavlja kontrola na jednom mjestu bili su danas i ministri policije Hrvatske i Slovenije. 'Velika je stvar da na 33 od 36 graničnih prijelaza nema gužve', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Carinika na prijelazima sa Slovenijom od danas više nema. Sinoć su odradili svoju posljednju smjenu na granici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene