Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj dokaznog dijela suđenja

Pljačka splitske pošte: Certa iznio obranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznošenjem obrane negdašnjeg čelnika kaštelanske Hvidre Joze Certe danas je na Županijskom sudu u Splitu završio dokazni postupak na suđenju skupini iz Srbije, BiH i Hrvatske za pljačku 15 milijuna kuna splitske središnje pošte u ožujku 2008.

Certa je optužen da je za naknadu od dva milijuna kuna bio logističar srpskih mafijaša. Kako je danas u obrani rekao Certa, u Srbiju i na Pale odlazio je k svojoj djevojci, pjevačici, s kojom je radi promocije pjesama bio dva puta u ožujku 2008.

Certa se branio da mu je policija sve namjestila i oduzela novac

'Ne poznajem nikoga od optuženika. Policija mi je sve namjestila, a imam i informacije da su pojedini policijski čelnici nekim ljudima obećavali slobodu samo da mene optuže', ustvrdio je Certa, dodavši da je o tome obavijestio i načelnika policijske uprave. 'U vrijeme pljačke bio sam u Splitu, sjećam se da je taj dan igrao Hajduk, pa sam išao na utakmicu', kazao je Certa. Na pitanja branitelja Certa je kazao kako mu je policija pri uhićenju pod sumnjom da je to novac od pljačke oduzela 20.000 eura i oko 9000 kuna, a riječ je o novcu od odštete za prometnu nesreću, o mirovinskim zaostacima te o dobitku na kladionici. Osumnjičen sam da sam često odlazio i kontaktirao s nekim ljudima u Srbiji, ali to je bilo radi nogometa i kontakata s Ukrajinom. U to sam vrijeme bio čelnik Nogometnog kluba 'Val' i radio sam to zbog tih mladih ljudi, iznio je Certa. Za prvooptuženog Miroslava Hršuma čuo sam tek kad sam ga vidio na televiziji, rekao je, ponovivši kako nema ništa s tom pljačkom. S broja mobitela kojim se koristio zabilježeni su pozivi prema broju mobitela s kojim je Hršum uhićen. Certa je kazao i kako dopušta mogućnost da je s njegova mobitela bilo tko mogao zvati brojeve pojedinih optuženika jer se njime nije samo on koristio budući da je to mobilel njegova obrta.

Glavni pljačkaši imali su sedmero pomagača

Pljačku splitske pošte su izveli Zoran Stevanović (36) i Milan Mitić (49), kojima se sudi u odsutnosti, a treći pljačkaš iz Srbije Strahinja Rašeta (23) poginuo je u Beogradu devet mjeseci nakon pljačke, kad je podmetao eksploziv pod automobil Milana Mitića, s kojim se posvađao zbog podjele opljačkana novca. Na optuženičkoj su klupi njihovi pomagači: Jozo Certa (43), Miroslav Hršum (47), braća Miro (56) i Emil Cokarić (50), službenica Hrvatske pošte u Splitu Vesna Vuco (47), Mladen Stupalo (44) i Boris Marušić (43), koji su uhićeni i pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke. Splitska je policija u kotlovnici bolnice na Križinama pronašla 1,5 milijuna kuna koje je skrio kotlovničar Emil Cokarić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene