459043
459043
459043
459043
459043

Ovi sportovi najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

  • , 01.12.2016., 13:17
  • Autor:
  • komentara

Plivanje, sportovi s reketom i aerobik su aktivnosti koje najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, objavili su znanstvenici.

 
 
 
 
Najmanje srčanih i moždanih udara kod osoba koje se bave sportovima s reketom (Ilustracija: Thinkstock)
Najmanje srčanih i moždanih udara kod osoba koje se bave sportovima s reketom (Ilustracija: Thinkstock)

Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih.

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih godišnjaka u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine u kojima su bile informacije o nešto više od 80.000 odraslih, u prosječnoj dobi od 52 godine.

Oni su, među ostalim, morali odgovoriti na pitanja o tome kakvim se vrstama fizičkih aktivnosti bave i koliko često. U to su bili uključeni i kućanski poslovi, vrtlarenje, hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik, gimnastika, ples, nogomet, ragbi, badminton, tenis i skvoš.

Tijekom promatranih devet godina 8.790 sudionika istraživanja umrlo je od raznih uzroka, a 1.909 od srčanog ili moždanog udara.

Ustanovljeno je da je u usporedbi s ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47 posto manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28 posto kod plivača i 27 posto kod ljubitelja aerobika.

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56 posto manji, kod plivača 41 posto, a kod aerobika 36 posto.

"Ova se studija ne smije tumačiti kao znak da trčanje ili nogomet ne štite od srčanih bolesti jer oni koji sudjeluju u tim aktivnostima imaju manju stopu smrtnosti od onih koji se ne bave ničim", rekao je kardiolog i profesor na sveučilištu u Sheffieldu Tim Chico.

"Nastavit ću govoriti svojim pacijentima da je fizička aktivnost, uključujući trčanje i nogomet, učinkovitija u zaštiti srca od bilo kojeg lijeka koji im mogu dati", rekao je Chico.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu British Journal and Sports Medicine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se