451568
451568
451568
451568
451568

Računi za struju uskoro će biti veći, ali Dalmacija baš i nema alternativu

  • , 27.09.2016., 15:54
  • Autor:
  • komentara

Ovih dana opet se spominje poskupljenje struje, ovaj put zbog obnovljivih izvora. S dolaskom zime i grijanja računi za struju bit će i veći, no u Dalmaciji baš i nemaju jeftiniju alternativu.

 
 
 
 
Plinifikacija Splita -radovi na Brdima (Video: Dnevnik Nove TV)
Plinifikacija Splita -radovi na Brdima (Video: Dnevnik Nove TV)

Za plin koji je i upola jeftiniji od struje - infrastruktura se tek ugrađuje. U Splitu se polažu ulične cijevi za plinovod na koje će se kasnije priključivati kuće i stambene zgrade. No i to je velika investicija.

Moglo bi se reći da su ovo povijesni prizori. Plin je stigao u grad Split, postavljaju se cijevi u Hercegovačkoj na Brdima, ali pitanje je kada će u stanove, jer ugradnja stoji oko tri tisuće eura. Susjedima se taj iznos po svakom stanu čini puno. Trebalo bi uzeti kredit.

Na kontinentu su centralna grijanja na plin standard. U Splitu samo dva naselja imaju centralno grijanje, ostali se snalaze klimom, grijalicama, drvima.

Za uvođenje plina u jednu stambenu zgradu potrebna je suglasnost više od polovine stanara. Potrebni su potom projekt, naknada za priključak zgrade, ugradnja cijevi, plinomjer, radijatori i bojler u svakom stanu. Interesa ima, ali navale nema.

Plinovod se s glavnog priključka u Dugopolju spušta prema Splitu preko Klisa. A tamo je na plin već proradila velika praonica rublja. Plinovod s Brda nastavlja prema bolnicama, a potom na škole i ostale javne ustanove, i sve građane koji to žele.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se