Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo budućnost

Hrvatski grad uvršten u prestižno društvo najpametnijih svjetskih gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali proračuni često su izgovori za manjak investicija i slab razvoj, no postoje primjeri koji pokazuju da se i s malo može napraviti mnogo.

Prije tri godine Pleternica je, kreditom i nepovratnim potporama države, izgradila vlastitu hidroelektranu. Investicija se brzo isplatila i donijela ne samo profit, nego i titulu jednog od najpametnijih gradova Hrvatske. Kroz mnoge hrvatske gradove protječu rijeke, no samo jedan to pretvara u novac.

Pročitajte i ovo Život u Hrvatskoj: Pleternica - 6 Život u Hrvatskoj Trg kakav imaju oni nema nitko u svijetu, a dok pjevaju bećarac, izvlače novac iz EU fondova bolje od mnogo većih gradova Slika nije dostupna nesreća kod Pleternice Preminuo na mjestu: Djevojka autom naletjela na muškarca koji je ležao na cesti

'Grad Pleternica je uistinu prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je napravio hidroelektranu, ali ne samo to, grad Pleternica je prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj koji razvija projekt druge hidroelektrane na rijeci Orljavi uzvodno od ove lokacije', rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Zbog svoje mini hidroelektrane, Pleternica je proglašena gradom budućnosti i uvrštena među osam tisuća pametnih gradova u svijetu. Sličnu hidroeletranu, s pomoću nepovratnih potpora, Pleternica planira graditi i u Požegi. Cilj je maksimalno iskoristiti obnovljive izvore.

VIDEO Prva elektrana u Hrvatskoj koja puni gradski proračun

'Uzimamo vodu iz Orljave koju provodimo kroz turbinu i ona daje električnu energiju koju generator pretvara u struju, sve je automatizirano', pojašnjava Ivica Kovačić, direktor pleterničkog Komunalca.

Kiši koja je počela padati u cijeloj Hrvatskoj možda se najviše vesele baš u Pleternici, jer kada ovdje pada kiša, zarađuje se novac. S 960.000 kuna prihoda na godinu, hidroelektrana pokriva sve troškove javne rasvjete.

Neki objekti, poput Gradske knjižnice, imaju i vlastitu solarnu elektranu. Do 2020. godine Grad planira proizvoditi struju za sve gradske objekte.

'Svu onu električnu energiju koja nam je potrebna za javnu rasvjetu, za osvjetljivanje naše knjižnice, za rad našeg dječjeg vrtića, za Gradsku upravu', dodaje Jozić. Uz Pleternicu, pametnim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su još Dubrovnik, Rijeka, Koprivnica i Jastrebarsko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene