Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed plesača

Plesači ispred ministarstva prosvjedovali za bolje uvjete rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak predstavnika suvremenog plesa okupilo se danas ispred Ministarstva kulture kako bi upozorili na teško stanje svoje struke, a nakon kratkog prosvjeda uslijedio je sastanak s državnom tajnicom Ninom Obuljen.

Obuljen je na sastanku opovrgnula medijske napise da je Ministarstvo smanjilo sredstva za plesnu umjetnost, već ih je, naglasila je, unatoč krizi povećalo. Predstavnici plesača objasnili su kako je 50 postotno smanjenje financiranja, koji se spominjalo u medijima, bila više novinarska interpretacija nego stvarni podatak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posramio bi i najbolje Pogledajte tko je glavni na plesnom podiju u vrtiću! Slika nije dostupna U Centru Kaptol Baletna krema na premijeri 'Crnog labuda'

>> Ministarstvo kulture milijun kuna bacilo u otpad?

'Uvijek smo otvoreni za razgovore, radimo na rješavanju mnogih problema koji se odnose na plesnu scenu i imamo dobar partnerski odnos, kroz vijeća i kroz inicijative za pokretanje sveučilišnih studija za suvremeni ples i baletnu pedagogiju', rekla je Obuljen.

Gotovo dvosatni sastanak u Ministarstvu načeo je većinu aktualnih problema suvremene plesne umjetnosti, od beneficiranog radnog staža, problema s financiranjem te statusom slobodnih umjetnika do nedostatka prostora za nastupe i sigurnosti kakvu imaju plesači unutar institucija, primjerice u HNK ili Komediji.

Larisa Navojec iz Plesnog centra Tala velikim problemom smatra manjak dijaloga između zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture, s obzirom na to da su plesači, rekla je, ostali u sredini.

'I dalje ćemo tražiti rješenja, znamo jedino plesati, koreografirati i stvarati umjetnost, a puno vremena trošimo na tromu administraciju koja nas sustavno ubija', dodala je.

Plesači i koreografi pokrenuli su uoči ovogodišnje Platforme mladih koreografa niz manjih prosvjeda potaknutih, kako su isticali, lošim odnosom gradske i državne vlasti prema plesnoj umjetnosti u Hrvatskoj.

Navojec je najavila da će se do početka Platforme mladih koreografa, do 2. listopada, svakodnevno na više lokacija održavati petominuti performansi umjetnika koji će postavljati pitanja na koje će na kraju tražiti odgovore od nadležnih institucija.

Uz državnu tajnicu Ninu Obuljen, na sastanku s plesačima bila je i Sanja Raca, načelnica Odjela za glazbu, glazbeno-scenske i plesne umjetnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene