Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plenum HHO-a nije raspravljao o Bancu, Čičak ponovno aktivan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plenum Hrvatskog helsinškog odbora, krovno tijelo te udruge za zaštitu ljudskih prava, na večerašnjoj sjednici nije raspravljalo o moralnoj odgovornosti svog predsjednika Ive Banca, koji je, prema nalazu državne revizije na račun poreznih obveznika sam sebi iznajmljivao dio stana u kojem živi.

Prema izvješću Državnog ureda za reviziju Banac je 2007. kao nezavisni saborski zastupnik sam sebi iznajmljivao poslovni prostor za nešto manje od 40 tisuća kuna. Prostor je, osim toga, novcem iz državnog proračuna opremio namještajem od 140 tisuća kuna, a taj iznos nije uveo u poslovne knjige. Banac je u javnosti u više navrata tvrdio da nije počinio nikakav prekršaj ili povrijedio zakon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HHO najavljuje prosvjede ako se nastavi s 'represijom protiv slobode riječi' Slika nije dostupna Banac: Zadovoljan sam što je predsjednik protiv zabrana

Iako su na početku cjelovečernje sjednice neki članovi najavljivali raspravu o "katastrofalnom stanju" u toj udruzi, plenum se sveo na izmjene u Statutu i članstvu.

Nakon gotovo deset godina izbivanja u HHO je ponovno primljen osnivač i počasni predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, dok je za novu članicu izabrana i neuropsihijatrica Dubravka Kocijan-Hercigonja. 

>>Banac: Nisam počinio nikakve prekršaje

No, zbog Čičkovog je povratka, za koji je glasala većina članova, iz HHO-a večeras istupio bivši dopredsjednik, dubrovački odvjetnik Zdravko Bazdan.

Unatoč "velikim Čičkovim zaslugama u zaštiti ljudskih prava tijekom devedesetih", Bazdan mu, kaže, ne može oprostiti napad na dubrovačkog kapetana Kristu Laptala, kao ni stavove prema nekim članovima udruge i nedavne osobne uvrede.

Čičkovim ponovnim aktiviranjem nije bio zadovoljan niti Tin Gazivoda, ravnatelj Centra za ljudska prava, koji je kazao da bi bivši predsjednik mogao produbiti postojeće sukobe u HHO-u.

Na kraju je Gazivoda najavio zamrzavanje svog članstva u udruzi, ali formalan razlog nije bio Čičak nego rasprava o izmjenama Statuta u kojima je Gazivoda kao voditelj Centra koji je osnovala Vlada, prozvan zbog sukoba lojalnosti. Iz istog je razloga Gazivoda početkom rujna istupio iz Izvršnog odbora HHO-a.

Iako članak Statuta prema kojem član HHO-a ne može biti zaposlenik u tijelu koje je osnovala Vlada nije prošao, Gazivoda je najavio privremeno zamrzavanje članstva.

Podnoseći izvještaj o radu Banac, kojemu jednogodišnji mandat istječe za dva mjeseca, istaknuo je da mu je cilj razbiti priču o tome kako je HHO u krizi. "Imamo poštenu prošlost i velike zasluge za zaštitu ljudskih prava i nećemo dozvoliti da našu ulogu marginaliziraju oni koji u najmračnije vrijeme uopće nisu bili na sceni", kazao je Banac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene