Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO DO VEĆINE U ZAGREBU I SPLITU

Plenković s HDZ-ovcima na sastanku u Banskim dvorima: "HDZ je i ranije tražio da se promijeni ime Trga maršala Tita"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima i danas radno. Premijer Andrej Plenković pozvao je u Banske dvore zagrebački i splitski HDZ zbog dogovora oko sastavljanja većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, odnosno u splitskom Gradskom vijeću. Andro Krstulović Opara ima zahtjevan zadatak osigurati potrebnu većinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je čelnike zagrebačkog i splitskog HDZ-a u Banske dvore zbog dogovora o sastavljanju većine u zagrebačkoj Skupštini i splitskom Vijeću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Završili razgovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta: Anušić otkrio što je dosad dogovoreno Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Andro Krstulović Opara iza zahtjevan zadatak osigurati potrebnu većinu u splitskom Gradskom vijeću. U Zagrebu se, pak, od HDZ-ovih članova Gradske skupštine može očekivati da će glasovati za preimenovanje Trga maršala Tita. To je uvjet Milanu Bandiću zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Zagrebački HDZ-ovci poručuju da je referendum o promjenu imena toga trga, kojeg je najavio Bandić, nepotreban, već da ga treba premimenovati u Skupštini.

"Što se tiče preimenovanja Trga maršala Tita, stav HDZ-a je od ranije poznat ne vidim razloga da si netko uzima ekskluzivno pravo i govori da je to njihova ideja. Gradska organizacija je o tome davno zauzela stav, znate da smo mi to dva puta tražili u prošlom sazivu Skupštine", rekao je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a. 

Drago Prgomet, nedavni HDZ-ov kandidat na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, kaže da se o tome neće pregovarati. "Nema se tu šta dodati, stav Gradskog odbora je vrlo jasan", rekao je Prgomet, koji novinarima na primjedbe da nije tako govorio prije lokalnih izbora, odgovara: "Kako nisam? Niste me dobro slušali."

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, također tvrdi da je stav HDZ-a i ranije bio da ime toga trga treba promijeniti.

"Gradska organizacija HDZ-a je inicijator ideje da se promjeni ime Trga maršala Tita. Ovo što je došlo kasnije naslanja se na ideje HDZ-a. Dakle, mi smo oko toga jasni, taj trg bi trebao promijeniti svoje ime", kaže Jandroković.

Krstuloviću Opari trebaju ruke Kerumovih vijećnika

Na sastanku su se dogovarali i potezi za Split, a Prgomet je rekao da će se u tom gradu formirati Gradsko vijeće. "Tamo smo pobijedili i vjerujem da nema razloga da nema razloga da nemamo stabilnu vlast u Splitu", kaže Prgomet.

Uz svojih 11, splitskom gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari za većinu trebaju i vijećnici Željka Keruma. Na njega ne računa, ali je otvoren za preostala 34 vijećnika.

"Ne bavim se trgovinom. Računam na ono što su nekoliko puta kazali u predizbornoj kampanji, a to je njihova privrženost gradu, promjenama i deblokiranju grada", rekao je Krstulović Opara. 

Sa sastanka u Banskim dvorima poručuju da im je bitna stabilnost, a proces pregovaranja tek počinje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene