Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

Plenković: "Odgovorno suočavanje s prošlošću nema alternativu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković, u pratnji članova Vlade Marije Pejčinović-Burić, Damira Krstičevića, Predraga Štromara i Davora Božinovića, zapalio je svijeće na gradskom groblju Mirogoj povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

"Razotkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću, u čemu hrvatsko društvo nema alternativu. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških i društvenih podjela, kako bismo bili potpuno fokusirani na ključne izazove Hrvatske u 21. stoljeću", kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao"

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011.Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bit će u Jasenovcu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Macelju, a izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske koje vodi državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj sudjeluje na memorijalnoj konferenciji žrtvama komunizma i nacizma u Tallinnu koje se organizira na inicijativu Estonije, predsjedavajuće Vijeća Europske unije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene