Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Davosu

Plenković očekuje da će SAD i dalje imati ključnu ulogu i u NATO-u i globalno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Davosu kako očekuje da će Sjedinjene Države, čiji novi predsjednik Donald Trump danas priseže, i dalje imati ključnu ulogu i u NATO-u i globalno, a da će Hrvatska nastojati jačati i dalje poboljšavati odnose s Amerikom.

"Prije svega očekujem da Amerika i dalje ima ključnu ulogu i u okviru NATO-a i globalno. Svi naravno očekujemo današnji inauguracijski govor i prve poteze nove američke administracije", rekao je Plenković novinarima u Davosu gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Rekao je da će NATO biti, prema informacijama koje ima i nakon što je u petak razgovarao s njegovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, "visoko na listi prioriteta buduće američke administracije".

Trump je nedavno izjavio da je "NATO zastario jer je osmišljen prije puno godina i jer se nije bavio terorizmom". Također je rekao da zemlje članice NATO ne troše dovoljno za obranu. Od 28 članica NATO-a samo njih pet (Sjedinjene Države, Estonija, Grčka, Poljska i Velika Britanija) izdvajaju za obranu najmanje dva posto, što je cilj koji se preporučuje svim članicama.

Što se tiče Hrvatske, Plenković je kazao da će ona "nastojati svoje bilateralne odnose sa SAD-o uvijek jačati i poboljšavati".

"Mislim da moramo raditi distinkciju između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije i konsolidirane politike američke administracije", istaknuo je, dodajući da je "siguran da će SAD voditi odgovornu politiku".

Plenković se ranije tijekom jutra susreo sa Stoltenbergom, s kojim je, kako je rekao novinarima, razgovarao o prioritetima Saveza "u ovom trenutku dolaska novog američkog predsjednika".

"Razgovarali smo o prioritetima Saveza u ovom trenutku, po dolasku na dužnost novog američkog predsjednika Trumpa", kazao je.

Također, naglasio je Plenković, Stoltenberg "visoko cijeni hrvatski doprinos, već 13-14 godina kontribuciju hrvatskih vojnika u Afganistanu, operaciji na Kosovu. Smatra da smo pouzdan partner i saveznik".

Plenković, koji je u četvrtak stigao u Davos na Svjetski gospodarski forum (WEF), treba poslijepodne sudjelovati na panelu o jačanju europskog istočnog susjedstva na kojem će biti i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz i povjerenik za proširenje Johannes Hahn, s kojim se Plenković nakon panela i bilateralno sastaje.

Susret na panelu bit će prvi susret Vučića i Plenkovića, koji je dužnost premijera preuzeo u listopadu 2016. "Bit će mi drago da se susretnemo na tom panelu a za pravi sastanak moramo napraviti pripremu i dogovoriti odgovarajuće teme. Otvoren sam za susret", rekao je Plenković.

Vučić je ranije hrvatskim novinarima kazao da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović uvijek otvoren, te kazao da bi do bilateralnog susreta po njegovu mišljenju trebalo doći "prije bilo kakvih izbora u Srbiji".

Srbija ove godine održava i parlamamentarne i predsjedničke izbore.

Uz više bilateralnih sastanaka, Plenković je boravak u Davosu na godišnjem Svjetskom gospodarskom forumu iskoristio i za razgovore s predstavnicima poslovnog svijeta. Davos je okupio gotovo tisuću čelnika velikih svjetskih kompanija.

Na ovogodišnji WEF koji se održava od utorka, a danas mu je posljednji dan, stiglo je 55 šefova država i vlada, a okupljenima su se među ostalima obratili kineski predsjednik Xi Jinping, britanska premijerka Theresa May i američki potpredsjednik na odlasku Joe Biden. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene