Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na optužbe za netransparentnost

Plenković o kurikularnoj reformi: Najbitnije je kvalitetno obrazovanje, sve ostalo su "ljetne teme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu poručio da obrazovna reforma ide dalje, a za analizu Ministarstva obrazovanja o netransparentnostima u radnoj skupini za kurikularnu reformu, rekao da je to "ljetna tema koja će se brzo prebroditi".

Za Vladu je najbitnije da obrazovna reforma ide dalje, a sve su ostalo ljetne teme koje će se jako brzo, kad se ponovo uhoda rad Vlade, prebroditi, izjavio je Plenković novinarima upitan za analizu prema kojoj je izbor Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu proveden netransparentno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Potvrdio je i da je bio upoznat s tom analizom Ministarstva obrazovanja.

"Bio sam upoznat da se nešto radi, da se analizira nešto. Ali, to je manje bitno, ono što je bitno je supstanca, a to je reforma, to je kvalitetno obrazovanje za naše mlade koji moraju biti konkurentniji na tržištu rada i to je najbitnije", izjavio je Plenković.

Upitan za komunikaciju s vlastima u Bosni i Hercegovini vezano uz Pelješki most, ponovio je kako se o gradnji mosta razgovaralo na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Sarajevu početkom srpnja te da su tehničke karakteristike mosta takve da omogućavaju neškodljiv prolaz svim vrstama plovila,

"Mislim da će sve to biti u redu, a ono što je nama važno je da su odobrena sredstva iz Europske unije, dakle 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Riječ je o najvećem pojedinačnom projektu te u konačnici očekujemo jedan uspjeh spajanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske. To je za nas prioritet", istaknuo je Plenković.

Trka na prstenac važna je atrakcija u sjajnoj sezoni

Osvrnuvši se na rekordnu turističku sezonu, čestitao je svim turističkim djelatnicima istaknuvši kako su rezultati sjajni – od Istre do Konavala.

"Mislim da se iznimno dobro radilo na kvalitetnoj pripremi. Bitno je da Hrvatska diže kvalitetu, diže ponudu, da dolaze gosti koji žele uživati u Hrvatskoj. Nije to samo broj noćenja i dolazaka, već i prihodi koji iz godine u godinu sve kvalitetniji pridonose udjelu hrvatskog turizma u ukupnom rastu gospodarstva i BDP-a", istaknuo je premijer na otvaranju ovogodišnje Trke na prstenac .

"Ovogodišnja trka je potvrda dodatnih sjajnih sadržaja koje Istra pruža kako svojim ljudima tako i brojnim turistima. Ovo je sjajna turistička sezona, najbolja u samostalnoj Hrvatskoj, a upravo je Istra u tome dala veliki udio. I ova manifestacija u Barbanu je također iznimno važna turistička atrakcija", rekao je premijer.

Podsjetivši kako je to njegov drugi dolazak u Barban na Trku na prstenac te kako je ova utrka danas neizostavan dio kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, Plenković je istaknuo kako je ona još jedna potvrda iznimno lijepe i bogate tradicije ovoga kraja koja je, kako je rekao, "prema zapisima čak petnaestak godina starija od Sinjske alke, no postojala je određena pauza u njezinu održavanju".

"U zadnjih četrdesetak godina za Barban i za središnju Istru ona predstavlja ne samo konjanički i sportski nego i pravi turistički događaj", ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prvi je put nazočio Trci na prstenac te čestitao svima koji su obnovili ovu trku. Kolovoz je, rekao je, razdoblje kada "vidimo svu raznolikost Hrvatske, svo bogatstvo običaja, tradicije i povijesti koja nas povezuje od Slavonije, središnje Hrvatske do Dalmacije i Istre."

"Ovi konjanici su pravi vitezovi pa bi bilo lijepo da u hrvatskom društvu imamo više viteštva i više onoga što se dotiče viteškog kodeksa, poštenja, hrabrosti, odvažnosti odnosno svega onoga što nam u ovim zahtjevnim vremenima treba", rekao je Jandroković.

Istarski župan Valter Flego poručio je kako se "Istra razvija planski i smisleno te zato ima iznimne rezultate u turizmu, poljoprivredi i gospodarstvu, ne zaboravljajući pritom na povijest i svoju tradiciju ."

"To ljubomorno čuvamo i njegujemo sve manifestacije koje jesu dio našeg regionalnog identiteta", zaključio je Flego.

Ministar turizma Gari Cappelli također je izrazio zadovoljstvo turističkim rezultatima ustvrdivši kako i manifestacije poput Trke na prstenac u Barbanu pridonose razvoju turizma.

"To su dodatni sadržaji i programi, a gosti to sve više traže. Moje najave u veljači bile su da ćemo imati dvoznamenkasti porast. Sada vidimo da su procjene bile dobre jer temeljem analiza s tour-operatorima vjerojatno ćemo doći do porasta od deset do dvanaest posto", kazao je Cappelli.

Inače, viteška igra "Trka na prstenac“ spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. godine. Istarski gradić Barban obnavlja ju 1976. godine i ona se otad održava svake godine treće nedjelje u kolovozu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene