451278
451278
451278
451278
451278

Plenković otkrio kada možemo očekivati novu vladu

  • , 24.09.2016., 12:30
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako ta stranka želi formirati novu hrvatsku vladu temeljem strateške suradnje s Mostom jer je to jamstvo njezine dugoročne stabilnosti dodajući kako bi ona mogla biti uspostavljena sredinom listopada.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP)

"Rekao bih da smo u fazi stvaranja vrlo kvalitetnog okvira dugoročne suradnje s Mostom", kazao je Plenković u emisiji "Recite Al Jazeeri" emitiranoj u programu te televizije u petak navečer.

Pojasnio je kako se trenutačno poduzimaju napori na izgradnji povjerenja uz kvalitetnu analizu sedam uvjeta za suradnju što ih je ranije postavio Most.

Kazao je kako je neke od njih moguće riješiti odmah, a drugi će naći svoje mjesto u programu rada nove vlade uz potrebne prilagodbe i dinamiku koja će biti stvar dogovora.

"Krećemo s vrlo jasne pozicije. HDZ ima 61 mandat a Most ima 13. Naći ćemo kompromis za kvalitetno funkcioniranje vlade, a licitacija o tome koliko je tko tražio resora su, rekao bih, čak i malo slabije informirane špekulacije u medijima", kazao je Plenković.

Sinergija izbornih programa HDZ-a i Mosta, kako je pojasnio Plenković, temelji su rada buduće vlade. Spomenuo je pri tom kako će uz sve drugo to značiti i porezne reforme uz smanjenje stope PDV-a, izradu novog proračuna jer je 2017. godina vrlo bitna za Hrvatsku s obirom da brojne obveze dolaze na naplatu, tu je i ambicija da gospodarski rast do 2020. bude 5 posto a stopa zaposlenosti 68 posto te da se pokrenu gospodarstvo i industrija te turizam.

Na pitanje ima li opciju B ukoliko unatoč trenutačnom optimizmu ne bude konačnog dogovora, Plenković je odgovorio kako je točno da se povećava broj zastupnika koji će poduprijeti HDZ-ovu vladu no za njezinu stabilnost bilo bi dobro da to bude strateška suradnja HDZ-a i Mosta.

Dodao je kako bi HSS-u suradnja s HDZ-om bila "prirodno okruženje".

Na upit o budućnosti tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića odnosno o tome hoće li on ponovo biti ministar kazao je kako HDZ ima dovoljno kvalitetnih ljudi za sastaviti "i dvije vlade bez problema".

U igri su, kako je pojasnio i oni koji su izabrani u Sabor i koji nisu pa i oni koji su ranije bili ministri no o tome se još nije razgovaralo.

"Svi koji su stručni u svojim područjima konkuriraju za određena mjesta", kazao je Plenković, a na izravan upit o tome je li Hasanbegović ipak ponovo kandidat za ministra Plenković je kazao kako će se razgovarati kad dođe vrijeme.

Dodao je kako očekuje da će njegova suradnja kao budućeg premijera s predsjednicom Republike biti korektna i vrlo kvalitetna.

Prvo će posjetiti Sarajevo

Prvi službeni posjet inozemstvu, kako je najavio, bit će Sarajevo odnosno BiH i tu, kako je istaknuo, nema nikakve dvojbe.

"Želim poslati poruku da je BiH ključni vanjskopolitički prioritet Hrvatske", kazao je Plenković pojašnjavajući kako će nova hrvatska vlada uz potporu koju će pružati BiH raditi i na osiguranju ravnopravnosti hrvatskog naroda koji živi u toj zemlji.

"Bit ću snažni zagovaratelj europskog puta BiH", najavio je Plenković.

O referendumu u Republici Srpskoj kazao je kako to doprinosti podjelama i destabilizaciji BiH što nije dobro ni za koga a posebice je zabrinut najavama mogućeg referenduma o otcjepljenju RS.

Kazao je kako za BiH podjednaku opasnost predstavljaju i centralističke i separatističke tendencije sugerirajući da bi kvalitetna ustavna reforma "kada za to dođe vrijeme" trebala riješiti evidentne manjkavosti daytonskog ustava.

Plenković je kazao i kako u odnosima sa Srbijom želi smirivanje tenzija uz rješavanje otvorenih pitanja poput problema nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina te univerzalne jurisdikcije nad takvim slučajevima što stvara nedopustivu pravnu nesigurnost.

"Očekujemo da Srbija ili revidira taj zakon ili da nađemo rješenje kojim će se izbjeći pravna nesigurnost naših državljana", kazao je Plenković.

O povratku Jadranke Kosor

Na pitanje o tome hoće li Jadranka Kosor biti vraćena u HDZ Plenković je kazao kako je ona "na žalost bila isključena iz stranke", a unutar HDZ-a do sada se nije razgovarao što poduzeti u vezi s tim.

"Nisam s njom bio u kontaktu u posljednje vrijeme. Vidjet ćemo. Nismo o tome raspravljali na tijelima stranke", kazao je Plenković.

Pojasnio je kako kako kao svoju misiju vidi profiliranje HDZ-a kao stožerne političke stranke desnog centra koja dijeli vrijednosi Europske pučke stranke.

"Ja to povezujem s povratkom na pravo mjesto političkog mainstreama u Europi koji je zbog niza kriza i rasta populizma također u problemu", kazao je Plenković istčući kako je najbitnija okrenutost HDZ-a budućnosti, boljem životu građana i suradnji.

"Signal kojega smo dali je da se izbore može dobiti bez populizma i kritiziranja europskog projekta i afirmativnom kampanjom", konstatirao je Plenković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se