Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković:

'Nedolazak saveznika na mimohod je neuspjeh hrvatske vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije provodi vrlo jasan revizionizam onoga što se zbivalo tijekom devedesetih godina, a to je velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Republiku Hrvatsku i BiH, izjavio je Plenković

Andrej Plenković, eurozastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je u subotu da je nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh diplomacije hrvatske vlade i poruka popustljivosti na vanjsko-političkom planu prema Srbiji, koja provodi revizionizam ratnih događaja iz devedesetih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

"Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije provodi vrlo jasan revizionizam onoga što se zbivalo tijekom devedesetih godina, a to je velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Republiku Hrvatsku i BiH", izjavio je Plenković novinarima u Zračnoj luci Zagreb. Primjera je niz - od zakona o regionalnoj nadležnosti nad ratnim zločinima, gdje smo vidjeli primjere Veljka Marića, recentno uhićenje Nasera Orića putem Švicarske i Ramusha Haradinaja s Kosova u Ljubljani, dodao je.

Plenković smatra kako se to vidi i na primjeru veta "instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid, ali ne zato što ga je netko politički želio spomenuti nego zato što je on spomenut u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.".

Po njegovim riječima, takva se politika vidi i u zajedničkoj odluci Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan najveće pobjede hrvatske vojske, 5. kolovoza, proglasi danom sjećanja i srpskih žrtava. "Prema tome sve je to dio šire aktivnosti koju provodi Srbija, a recentne poruke ministra Dačića samo su kontinuitet takve politike", istaknuo je Plenković.

"U tom kontekstu vrlo je jasan stav Hrvatske demokratske zajednice da 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe", rekao je.

'Sud je priznao Miloševićeve genocidne radnje, neka time naši političari probude zaspalu diplomaciju'

Podsjetio je kako je nakon Srebrenice prijetila jednaka opasnost Bihaću, također zaštićenoj zoni UN-a, koju su oslobodile hrvatske snage zajedno sa snagama Armije BiH i HVO-a. "Tek nakon toga je bio omogućen Daytonski mirovni sporazum i američka diplomatska inicijativa", ustvrdio je.

"Zbog toga neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju, kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjsko-političkom planu prema Srbiji i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za zapad i za naše saveznike, za stabilnost u regiji i mir u BiH, nije uspjela", kazao je, dodavši da HDZ to smatra "velikim neuspjehom i potpuno nepripremljenom aktivnošću ove vlade".

Upitan je li to neuspjeh isključivo vlade ili i cijele diplomacije te predsjednice koja potpisuje pozive saveznicima, Plenković je rekao kako je to u prvom redu neuspjeh diplomacije vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. "Prije nekoliko mjeseci kada smo u Europskom parlamentu pokrenuli rezoluciju nakon ratno-huščkačke retorike Šešelja gdje Srbija nije reagirala na njega ni u pravnom pogledu, niti adekvatno u političkim pogledu, ministrica je rekla da izražava sućut srpskoj vladi. Prema tome jedna politika popuštanja dovela je do onoga što se sada manifestiralo nedolaskom i neodazivom niza naših zapadnih partnera i saveznika", zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene