450019
450019
450019
450019
450019

Brojni uglednici na posljednjem ispraćaju Jure Radića na Mirogoju

  • , 13.09.2016., 11:13
  • Autor:
  • komentara

Posljednji ispraćaj za Juru Radića na Mirogoju je vodio Josip Bozanić.

 
 
 
 
Ispraćaj Jure Radića (Video: Vijesti u 17 h)
Ispraćaj Jure Radića (Video: Vijesti u 17 h)

Na posljednji ispraćaj za Juru Radića, jednog od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, došao je niz poznatih osoba iz političkog života.

U ime HDZ-a na ispraćaju je govorio Andrej Plenković koji je kazao da je Radić bio stručnjak za mostove, 'one stvarne, ali i metaforičke'.

'Ti si bio i ostao čovjek, na svojim leđima, za opstanak Hrvatske. Život ti je tekao između elita i malih ljudi. Demokršćanske vrijednosti obilježile su tvoj život. Tvoj život bio je blagoslovljen brojnom obitelji', rekao je Plenković.

Na ispraćaj su, između ostalih došli Željko Reiner, Predrag Šustar, Gordan Jandroković, Miro Kovač

Podsjetimo, nakon duge i teške bolesti prošlog tjedna u 63. godini preminuo je političar i poduzetnik Jure Radić.

Jure Radić je, kao jedan od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obnašao dužnost predstojnika Ureda Predsjednika RH, bio je i sveučilišni profesor, ministar obnove i razvitka i predsjednik Uprave IGH. Novi Maslenički most njegov je najpoznatiji, ali i najviše osporavan projekt.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi. Nakon srednje škole u Makarskoj, odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istodobno sluša i tri godine Laičke teologije i Više bogoslovne škole.

Nakon fakulteta završava postdiplomski studij mostogradnje. Do 1979. bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Od 1987. pa sve do 1989. na dužnosti je predstojnika katedre za mostove. Dok je bio na toj dužnosti, nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta. Od 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo skoro i samim ministrom istog ministarstva.

1992. postaje predstojnik Ureda predsjednika RH, a 1993. na Drugom Općem saboru HDZ-a postaje glavni tajnik te stranke.

Godinu dana kasnije, u listopadu 1994., razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika te postaje ministar obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića.

Bio je ministar do 2000. godine, a potom prelazi u IGH. U listopadu 2006. godine imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik Nadzornog odbora IGH.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se